Lula tillbaka – gör Bolsonaro som Trump?

Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022
Lula da Silva
Lula da Silva är återigen aktuell för Brasiliens presidentpost. Men Jair Bolsonaro kan kopiera Donald Trumps strategi vid en valförlust. (Foto: AP / TT)

Presidentvalskampanjen i Brasilien pågår för fullt och i oktober kommer den första valomgången att gå av stapeln. Socialdemokraten Lula tar in på den sittande Bolsonaro I mätningarna. Nu signalerar Bolsonaro att han inte litar på systemet för röstning.

ANNONS
ANNONS

Donald Trump hävdade under en längre tid efter förra valet att han hade förlorat till följd av valfusk och valde att ta sin sak till domstol. Den processen kulminerade i att Trump-sympatisörer stormade Capitoleum med våld.

Nu undrar många om den sittande brasilianske presidenten Jair Bolsonaro kommer att kopiera sin förebild. I valkampanjen har han antytt att han inte litar på det system för röstning som Brasilien nu har.

Att Lula da Silva nu är tillbaka i politiken har förvånat en del kommentatorer. Den tidigare presidenten dömdes 2017 till nio och ett halvt års fängelse efter anklagelser om korruption och pengatvätt. Han tillbringade sedan sammantaget 580 dagar i fängelse efter att ha misslyckats med ett överklagande 2018.

Domaren i det målet blev sedan justitieminister i Bolsonaros administration.

Bolsonaro kan bromsa efter första valomgången

I opinionsmätningar inför årets val har han hela tiden legat före Bolsonaro, som emellertid knappar in i första valomgången. I övriga Latinamerika blåser nu också vänstervindar.

I Mexiko, Argentina, Bolivia, Peru och Honduras har kandidater till vänster om mitten segrat. Förra året segrade vänsterledaren Gabriel Boric I Chile, och i Colombia valdes Gustavo Petro i år.

Ana Mauad, biträdande professor vid Pontificia Universidad Javeriana i Colombia, säger till CNBC att det finns förväntningar bland Lulas anhängare att han skulle kunna vinna i första omgången, även om hon inte tror att detta kommer att hända.

Hon bedömer också att möjligheten är god för att Lula skulle säkra seger i den andra omgången.

“Ja, definitivt – om vi har en andra omgång. Och jag är mer av en pessimistisk där, eftersom Bolsonaro ringer sina anhängare och ökar spänningen mellan de olika anhängarna”, säger Mauad.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS