Lukas Lundin slåss mot en obotlig cancer i hjärnan. Han har 40 procents chans att överleva och inom kort lämnar han alla uppdrag.

ANNONS

I en öppenhjärtig Di Weekend-intervju berättar 63-årige Lukas Lundin, som tillsammans med sin son Ian driver Lundins företagsimperium efter fadern Adolf, om sin två år långa kamp mot cancertumören i hjärnan, om cellgiftsbehandlingen och sina funderingar på aktiv dödshjälp.

Han har gjort tre operationer i hjärnan och tycker att det räcker.

Samtidigt har han överlevt längre än de flesta som drabbas av den här typen av hjärntumör, glioblastom som den heter, berättar Di Weekend.

Men Lukas Lundin är, säger han, beredd att checka in på en ”exitklinik” i Schweiz – där han är bosatt – och förklarar att aktiv dödshjälp är lagligt i landet.

Lukas Lundin: ”En exit tar två minuter”

”Ja, det är ett bra alternativ att ha om man blir för sjuk. Måste man fortsätta med cellgifter och börjar må jäkla dåligt hela tiden är det inte värt det. Det går inte att ständigt ligga i sängen och att hålla på att pumpa in morfin i kroppen kan ta ganska lång tid. En exit tar två minuter, sedan är det klart.”

Han avslöjar att han i vår lämnar samtliga styrelseposter i Lundingruppens bolag. Det inkluderar ordförandeskapen i Lundin Mining, Lundin Gold och Lucara Diamond.

Detta berättar alla tre bolagen även i tre separata pressmeddelanden och själv tycker Lukas Lundin att det ska bli ”rätt skönt” att slippa styrelseuppdragen.

Snart är tiden mogen för någon av sönerna att kliva fram

Hans bror Ian Lundin får nu ta över mycket av hans sysslor i Lundingruppen men framöver kommer någon av Lukas Lundins fyra söner (han har även två döttrar och barnbarn) att få axla pappas mantel.

Han kan inte säga vem det blir men deklarerar i Di Weekend att han ”har en tydlig uppfattning” och är bestämd.

ANNONS
ANNONS

Läs hela Di Weekend-intervjun om vad Lukas säger om åtalet och misstankarna om folkrättsbrott i Sudan, om känslorna när beskedet kom på juldagen att modern Eva Lundin drunknat i Västindien, om försäljningen av anrika konsthuset Bukowskis, om gruvdriften och framtiden i oljebranschen, och om hans syn på klimat och hållbarhet.

Lundin Mining har precis kommit in med en delårsrapport som visar på ett stigande resultat. Här kan du ta del av pressmeddelandet om kvartalsrapporten och årsredovisningen för 2021 i sin helhet (pdf).

Tidningen uppskattar att Lundins familjeförmögenhet uppgår till över 60 miljarder kronor.