Londons transportnätverk stannar under fredagen upp – arbetarna på tåg och bussar går ut i en storstrejk över löner och villkor, rapporterar Reuters.

ANNONS

Hela tunnelbanan i London samt alla tåg ovan jord har stoppats eller delvis stoppats av strejken, som också påverkar bussarna i den västra delen av London, uppger Transport for London (TfL). Nationellt i Storbritannien gick tiotusentals  järnvägsarbetare också ut i strejk på torsdagen, och de kommer att göra detsamma på lördag.

Storbritanniens transportsystem har varit hårt pressat under sommaren. De fackliga organisationer som ligger bakom strejkerna vill ha lön och villkor för sina medlemmar som bättre återspeglar de skyhöga levnadskostnaderna orsakade av energiprisdriven inflation, rapporterar Reuters.

Inflationen i Storbritannien låg i juli på 10,1 procent, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Reuters skriver att inflationen skapat en konflikt mellan företagen som har stigande kostnader och fallande efterfrågan vilket begränsar deras förhandlingsutrymme, fackföreningar vars arbetare inte har råd med ökande levnadskostnader och regeringen som oroar sig över att stora löneökningar ska driva på inflationen ännu mer.

”Vi vill inte vara i en ond cirkel som på 1970-talet där det slutar med att lönerna ökar, inflationen ökar och så vidare och så vidare. Du kommer aldrig ur det här”, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps till BBC.

Att transportministern vill begränsa löneökningar tas inte emot väl av facket – som i ett brev till Shapps anklagade honom för att föra ideologiskt krig mot järnvägsarbetare. Storstrejk i London för transportsektorn är inte heller det enda som regeringen behöver oroa sig för – arbetare i andra brittiska industrier planerar också framtida strejker eller går mot stridsåtgärder. Dessa inkluderar hamnarbetare, advokater, lärare, sjuksköterskor, brandmän och avfallsinsamling, flygplats- och postpersonal, enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jobba inte hemma i London – billigare att åka till kontoret [Dagens PS]