Snart förfaller löneavtalen för cirka 2,2 miljoner löntagare och LO-förbunden kräver 4,4 procent, motbudet från arbetsgivarna är 2 procent.

ANNONS

LO-förbunden kräver 4,4 procent och höjda lägstalöner, arbetsgivarna bjuder 2 procent och 3 000 kronor i ett engångsbelopp, det rapporterar Dagens Industri.

Så nära som möjligt

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att nivån måste hamna så nära 4,4 procent som möjligt och alla väntar på att exportindustrin ska sätta riktmärket.

Fackförbunden och arbetsgivarna uppges stå långt ifrån varandra, men flera konkurrerande länders löneavtal har hamnat nära LO-förbundens krav.

I februari steg inflationstakten till 12 procent och inflationstakten minus räntekostnader, KPFI, steg till 9,4 procent.

”Visst skulle vi kunna lägga lönekrav på 10 eller 12 procent och gå ut i konflikt för att säkra upp en reallöneökning. Men vi gör inte det. För vi vet att då stiger bara priserna ännu mer och det drabbar de som har det allra sämst allra mest, våra medlemmar”, säger Susanna Gideonsson till Di.

Kastar in oss i lågkonjunktur

Hon tycker att Riksbankens stora och snabba räntehöjningar är idiotiska och menar att en räntehöjning inte slår igenom på några månader.

”Så snabbt kan folk inte ställa om. I stället för att låta en höjning verka i taget kastar Riksbanken in Sverige i en lågkonjunktur, helt i onödan”, säger Susanna Gideonsson till Di.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Riksbankstopp: Katastrofalt med reallöneökningar nu [Dagens PS]