WHO tror att Europa och Centralasien kan drabbas av 700 000 nya dödsfall i covid-19 under vintern.

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, har ett regionalt kontor i Köpenhamn som täcker in hela Europa, Israel, Turkiet och de centralasiatiska staterna Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turkmenistan och Uzbekistan.

Smittan ökar i hela Europa och Centralasien och till våren tror WHO att det totala antalet döda i covid-19 kan nå 2,2 miljoner i området. WHO:s prognos kommer efter att covid-19-viruset nu är den ledande dödsorsaken i både Europa och Centralasien, för närvarande avlider 4 200 personer om dagen i området.

Påfyllnadsdos behövs

”För att leva med det här viruset och fortsätta vårt dagliga liv måste vi ta ett ”vaccin plus” tillvägagångssätt, säger Dr Hans Henri Kluge, WHO:s regionala chef för Europa, i ett uttalande som WHO släppte på tisdagen, det skriver CNBC.

Han förklarar att det innebär att ta standarddoserna av vaccinet, att ta en påfyllnadsdos om det erbjuds, samt att införliva förebyggande åtgärder i sina normala rutiner. I Uttalandet skyller WHO den ökande smittan på kontinentens ovaccinerade befolkning och på många länders beslut att dra tillbaka skyddsåtgärder som att hålla socialt avstånd och att använda munskydd, men också på deltastammens ökade smittsamhet.

Ökande smitta i Tyskland

På måndagen gick Tysklands hälsominister Jens Spahn ut med en stark varning till landets befolkning och sade att vaccination är nyckeln till överlevnad.

”Vissa skulle säga att detta är cyniskt men i slutet av denna vinter kommer förmodligen, i stort sett alla i Tyskland, vara vaccinerade, tillfrisknade eller döda … Det är verkligheten”, sade han vid en presskonferens i Berlin på måndagen, det skriver CNBC.

Skyller på deltavarianten

Jens Spahn skyllde Tysklands väldigt snabbt ökande smittspridning på den väldigt smittsamma deltavarianten. På måndagen registrerades 30 000 nya fall av covid-19 i Tyskland, som nu överväger om de ska införa striktare åtgärder och en delvis nedstängning, så som Nederländerna gjort.

ANNONS
ANNONS

Vaccinationsgraden i Tyskland är 68 procent bland den vuxna befolkningen, vilket är bland de lägsta nivån i västra Europa. Endast 7 procent har fått en påfyllnadsdos.

Tysklands avgående förbundskansler, Angela Merkel, gick också ut med en varning på måndagen, hon sade att nuvarande covidrestriktioner inte är tillräckliga och att starkare åtgärder behövs.

Läs mer: Nya nedstängningar i Europa – ”Stanna hemma” – aktier rusar [Dagens PS]