Förra veckan minskade det globala antalet dödsfall i covid-19 till den lägsta nivån på nästan ett år, enligt WHO. 

ANNONS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för Världshälsoorganisationen, WHO, sade på onsdagen att antalet döda i covid-19 minskar överallt utom i Europa, samt att ojämlik fördelning av vaccin fortsätter plåga fattiga länder. Det skriver CNBC.

Han sade vidare att antalet dödsfall förra veckan, 50 000 världen över, var det lägsta på nästan ett år, men att det fortfarande är en oacceptabelt hög nivå, samt att det verkliga antalet säkerligen är högre.

Fortfarande ojämn fördelning av vaccin

Hög- och medelinkomstländer har använt 75 procent av allt vaccin som har producerats under pandemin. Burundi, Eritrea och Nordkorea har ännu inte börjat distribuera vaccin. Majoriteten av de länder som fortfarande har vaccinerat färre än 10 procent av sina befolkningar finns i Afrika, mindre än 5 procent av Afrikas befolkning är fullvaccinerad.

I flera veckor har WHO fördömt distributionen av påfyllnadsdoser med covid-19-vaccin och Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanade på onsdagen åter rika länder att inte ge påfyllnadsvaccin för att hjälpa världen att uppnå WHO:s mål att 40 procent av befolkningen i varje land ska vara vaccinerad till årsskiftet.

Mycket större risk för ovaccinerade

Enligt forskning från USA:s nationella folkhälsomyndighet Centers for Disease Control and Prevention, CDC, är risken att dö av covid-19 hela 11 gånger högre för ovaccinerade och risken att bli så sjuk att sjukhusvård behövs är 10 gånger högre för dem som inte är vaccinerade. Dessutom löper ovaccinerade en 4,5 gånger högre risk att smittas av covid 19.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: WHO – människor dör i onödan av covid [Dagens PS]