Världshälsoorganisationen, WHO, anser att ovaccinerade människor dör ”i onödan” av covid-19 och motsätter sig distribution av en tredje dos.
WHO – människor dör i onödan av covid
Enligt WHO har cirka 56 länder inte lyckats nå WHO:s mål att vaccinera 10 procent av sin befolkning till slutet av september.
“Att inte nå det målet är hjärtskärande, det är mer än hjärtskärande, det är mer än frustrerande,” sade Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska ledare för covid-19 på en livestream från organisationen, skriver CNBC.
”Det är bortom ord, måste jag säga, för om vi hade använt de mer än 6 miljarder vacciner som har administrerats annorlunda idag, skulle vi befinna oss i en väldigt, annorlunda situation just nu, fortsatte hon.
Fördela vaccinen
Ökad tillgång på vaccin skulle minska antalet som dör och läggs in på sjukhus på grund av covid. Enligt Maria Van Kerkhove har snart 5 miljoner människor dött av covid-19.
Hon menar att data om vaccinen väldigt tydligt visar att de är säkra och effektivt förhindrar sjukhusinläggningar och död, men att de måste vara tillgängliga för fler människor och eftersom de inte är det dör människor i onödan.
Afrika värst drabbat
WHO motsätter sig distribution av en tredje dos vaccin och uppmanar rikare länder att skicka vaccin till fattigare länder så att de förhoppningsvis kan vaccinera 40 procent av sina befolkningar till slutet av året.
Enligt WHO är den orättvisa fördelningen av vaccin särskilt tydlig i Afrika, där endast 15 an kontinentens 54 länder har vaccinerat 10 procent eller mer av sina befolkningar. Fler än 24 länder i Afrika har bara fullvaccinerat 2 procent av sina befolkningar och två afrikanska länder ännu inte har fått något vaccin.
Antiviralt läkemedel från Merck
I fredags meddelade läkemedelsbolaget Merck att deras orala antivirala läkemedelskandidat molnupiravir, i en fas 3-studie har visat sig minska risken för sjukhusinläggning och död med cirka 50 procent för vuxna med lindrig till måttlig covid. Läkemedlet fungerar genom att hämma reproduktionen av viruset i kroppen.
WHO anser att Mercks tillkännagivande om att molnupiravir är effektivt mot covid-19 är goda nyheter.
”Vi ser fram emot att få data från dem”, sade Maria Van Kerkhove, skriver CNBC. Hon sade vidare att alla antagligen vill ha tidiga behandlingar så att man kan undvika att människor når sjukdomens allvarliga stadium eller dör.
Läs mer: Stora tillverkare av vaccin bidrar till människorättskris
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.