Huvudvärk är nu det allra vanligaste symptomet på covid-19, det enligt en nu pågående brittisk studie som visar att symptombilden har förändrats.

ANNONS

När pandemin slog till gick myndigheter ut med information om vilka symptom folk skulle vara uppmärksamma på, nu har de symptom som associeras med covid-19 förändrats, det skriver CNBC.

I och med att nya mutationer av coronaviruset sprids har även de vanligaste inrapporterade symptomen på covid-19 ändrats. I början av 2020, när pandemin bröt ut, informerades allmänheten om att feber, ihållande hosta, smak- och luktbortfall, trötthet och ont i halsen var möjliga symptom på sjukdomen.

Deltavarienten ökar bland unga

I dag har fler symptom uppmärksammats och de olika mutationerna av viruset, bland annat deltavarianten, har nästan ersatt den originalvariant av viruset som upptäcktes i Kina i slutet av 2019.

Nu ökar de fall av covid som orsakas av den mycket mer smittsamma deltavarianten i både Europa och i USA, särskilt bland unga människor och bland personer som inte har vaccinerats eller bland dem som bara har fått en dos vaccin.

Rapporterar in via app

I storbritannien pågår nu studien Zoe Covid Symptom study, som ger allmänheten möjlighet att rapportera in sina covid-19-symptom via en app. Forskarna har sedan möjlighet att analysera datan och har kunnat konstatera att nya symptom i hög grad rapporteras in.

Studien har identifierat de nu fem mest inrapporterade symptomen både för färdig-vaccinerade personer, personer som fått en vaccindos och för icke-vaccinerade. Rankingen är baserad på de symptom som allmänheten har rapporterat in via studiens app.

Andnöd har rankats ned

Enligt studien har de symptom som rapporterats in varit ganska lika bland dem som vaccinerats med en eller två doser och bland dem som inte vaccinerats, dock har man noterat att ”traditionella” symptom på covid-19, som luktbortfall, feber och andnöd har rankats ned bland inrapporterade symptom.

De 5 vanligaste symptomen bland färdigvaccinerade:

ANNONS
ANNONS
 1. Huvudvärk
 2. Rinnande näsa
 3. Nysningar
 4. Ont i halsen
 5. Luktbortfall

De 5 vanligaste symptomen bland de som fått en vaccindos:

 1. Huvudvärk
 2. Rinnande näsa
 3. Ont i halsen
 4. Nysningar
 5. Ihållande hosta

De 5 vanligaste symptomen bland ovaccinerade:

 1. Huvudvärk
 2. Ont i halsen
 3. Rinnande näsa
 4. Feber
 5. Ihållande hosta

Läs mer: Ny Corona-studie: blanda vaccinen! [Dagens PS]