Bico har fått regeringens utmärkelse Årets exportsuccé 2021. Utmärkelsen delades ut på fredagen vid en ceremoni på Utrikesdepartementet.

ANNONS

Priset Årets exportsuccé har instiftats av regeringen för att uppmärksamma bolag som gör särskilt förtjänstfulla insatser och för att främja svensk export. Utmärkelsen delades ut för första gången i år.

Regeringens motivering

”Bico Group är en svensk framgångssaga vars produkter lever i framtiden. Genom att förflytta 3D-printing av vävnader och organ från ritbord till verklighet i fler än 65 länder, har Göteborgsföretaget brutit internationell mark inom bioteknikens tillämpningar. Tillsammans med utvecklingen av ett 50-tal egna biobläck har Bico Group även revolutionerat forskningen genom att ersätta djurförsök med utskrivna mänskliga cellvävnader. Med anslående innovationshöjd och osviktande beslutsamhet att växa globalt, är företaget en sann förebild för landets blivande exportörer.”

Bicos vd och medgrundare Erik Gatenholm säger att de är väldigt hedrade och glada över att få ta emot den här utmärkelsen.

”Samtidigt som det är ett kvitto på det hårda arbete teamet lägger ner, visar det också att Life Science är en framtidsbransch med enorm potential. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med teamet för att lösa de hälsoutmaningarna vi står inför genom att kombinera biologi, teknik, robotik och teknik och att sprida vår vision om biokonvergens och hur den kan användas för att förbättra globala hälsoutmaningar. Jag är övertygad om att vi än så länge endast sett början,” säger han i ett pressmeddelande.

Många jobb skapas i exportsektorn

”I exportsektorn arbetar omkring 1,5 miljoner människor och det är också här många av de nya jobben skapas. Därför behöver fler företag våga och vilja exportera. Årets vinnare Bico Group är ett konkret och bra exempel på hur man kan lyckas ta steget ut i världen och exportera ännu mera och är en bra förebild för svenska företag, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg i ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet.

ANNONS
ANNONS

Förutom utmärkelsen Årets exportsuccé, delade regeringen även ut utmärkelsen Årets exportregion, som gick till Region Halland. Med utmärkelserna vill regeringen uppmuntra företag att exportera och uppmärksamma regioner som på ett framgångsrikt sätt har skapat förutsättningar för företag att lyckas med sina exportansträngningar.

Läs mer: Bico stärker portföljen med patent i Sverige och USA [Dagens PS]