USA:s inflation (KPI) var 7,7 procent i oktober – lägre än förväntade 7,9 procent. Det fick Stockholmsbörsen att rusa från minussiffror till plus 4,28 procent. USA-börserna stiger också kraftigt.

ANNONS

Stockholmsbörsen lyfte kraftigt efter att USA presenterat sina inflationssiffror. OMXSPI låg före inflationssiffran minus 0,5 procent men rusade fort uppåt och vid stängning var indexet upp hela 4,28 procent – KPI-inflationen i USA steg 0,4 procent i oktober på månadsbasis och är 7,7 procent på årsbasis.

I en sammanställning som Bloomberg gjort av analytikernas förväntningar var snittprognosen en ökning på 0,6 procent på månadsbasis och 7,9 procent på årsbasis.

Att inflationen är lägre än analytikerna förväntat sig kan tyda på att räntehöjningarna från USA:s centralbank kan ha fungerat – vilket skulle kunna innebära färre räntehöjningar framöver. Det vore i sin tur väldigt goda nyheter för aktiemarknaden, varför börsen reagerar så kraftigt på de positiva siffrorna.

”Jag tror att de underliggande delarna av den här rapporten faktiskt är bra, de är stödjande, det finns vissa bevis på att vi går från toppinflation nedåt”, säger Matthew Luzzetti, chefsekonom för USA på Deutsche Bank till Bloomberg.

Börserna på Wall Street rusar rejält i öppningen i USA – vid 18-tiden handlas S&P 500 upp 4,6 procent, Dow Jones Industrial Average stiger 2,9 procent och Nasdaq stiger hela 6,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Bland de bolag som gick på Stockholmsbörsen på inflationsnyheterna finns fastighetsbolagen, där Balder och Castellum lyfte drygt 11 procent vardera. Riskkapitaljätten EQT rusade 13,9 procent.

Läs även: Morgan Stanley: Bästa köpsignal för börsen [Dagens PS]