Dagens PS

GW attackerar Dagens PS – men lagen är entydig

TV-kände polisprofessorn Leif GW Persson är upprörd över att Dagens PS upplyser honom om att det är olagligt att agera på exklusiv börsinformation. (Foto: TT)
TV-kände polisprofessorn Leif GW Persson är upprörd över att Dagens PS upplyser honom om att det är olagligt att agera på exklusiv börsinformation. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 nov. 2020Publicerad: 12 nov. 2020

Leif GW Persson rasar mot Dagens PS som uppmärksammat att han inte kan göra olagliga aktieaffärer. Han försöker nu tona ned sitt spektakulära utspel och undviker sakfrågan. Dagens PS publisher Mats Hedberg tillrättavisar polisprofessorn och pekar på vad lagen säger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS reflekterade och reagerade över ett kontroversiellt citat som succéförfattaren och den tv-kände kriminologiprofessorn gjorde i ett Di Weekend-reportage (obs, betalvägg, inloggning krävs) för snart två veckor sedan:

“Jag undviker att handla på börsen om jag inte fått veta något som ingen annan vet”, sade Leif GW Persson.

Enligt lagen får en enskild person inte agera på kurspåverkande information som inte delgetts hela marknaden. Om Leif GW Persson handlar på börsen på det sätt han själv gör gällande gör han sig skyldig till insiderbrott enligt MAR-regelverket.

Angriper budbäraren i stället för att backa

Nu försöker Leif GW Persson låtsas som att han inte gjort det kontroversiella uttalandet, eller i vart fall försöker han tona ned allvaret i det han sagt och hävda att det inte ska tolkas ordagrant.

Till Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs) säger den folkkäre tv-auktoriteten att Dagens PS påpekande om att det är förbjudet att göra aktieaffärer på insiderinformation är “korkat”.

Likt en skadeskjuten björn brummar den kände storviltsjägaren Leif GW Persson och är upprörd, framgår det i affärstidningen, över uppmärksamheten om att han inte tvekar att begå tvivelaktiga insideraffärer.

“Det finns inget förbud mot självständig kunskapsinhämtning”, säger Leif GW Persson till Di.

ANNONS

Leif GW Persson, som även tillstår att han ägnat sig åt kortsiktig handel utifrån exklusiv börsinformation, anser att Dagens PS ger uttryck för “en total okunskap om lagstiftningen”.

Samtidigt har han alltså själv uttalat att han endast handlar på börsen på konfidentiell och för honom unik insiderinformation.

Dagens PS publisher Mats Hedberg informerar kriminologiprofessorn Leif GW Persson om vad lagen säger om kurspåverkande insiderinformation och att hans uttalande "tydligt är i strid med reglerna kring marknadsmissbruk".

Dagens PS publisher Mats Hedberg informerar kriminologiprofessorn Leif GW Persson om vad lagen säger om kurspåverkande insiderinformation och att hans uttalande “tydligt är i strid med reglerna kring marknadsmissbruk”.

Dagens PS publisher Mats Hedberg, initierad i börslagstiftningen, påminner i Dagens Industris artikel den mycket juridiskt bevandrade kriminologiprofessorn om att hans uttalande “tydligt är i strid med reglerna kring marknadsmissbruk – MAR, vilket Finansinspektionen är mycket tydliga med”.

Mats Hedberg understryker att Leif GW Persson inte begår något fel i lagens mening om han “baserar sin bedömning på sådant som redan är känt”. Däremot är Leif GW Persson, som säkert är införstådd med hur lagstiftningen fungerar, ute och cyklar om han gör som han själv påstår i börssammanhang.

Mats Hedberg, som alltså är ägare till Dagens PS, har tidigare varit finansredaktör på Dagens Industri. I egenskap av kommunikationskonsult är han specialiserad på finansiell kommunikation.

När det gäller Leif GW Persson, som omvittnat är framgångsrik på börsen, har han tidigare fått kritik för att medverka till att blåsa upp aktiekurser med hjälp av medier.

Oberoende rådgivaren Småspararguiden har gått ut med rådet i P1 i Sverige Radio: “Lyssna inte på GW!”

ANNONS

I programmet Medierna i samma kanal i SR tar Småspararguiden exemplet med plåsterbolaget S2 Medical, som Leif GW Persson tankade sin börsportfölj med i november 2018 till priset 20 kronor per aktie.

Jackpot för GW – förlust för småspararna

Efteråt berättade Leif GW Persson om sina aktieköp i flera tidningar vilket fick aktiekursen i S2 Medical att rusa med enorma 200 procent, från 20 till 60 kronor, på bara två månader.

Aktieklipparen Leif GW Persson, som han också kan tituleras, hamnade i medierampljuset när han sedan ringde i börsklockan, liksom när han avyttrade sitt innehav i plåsterbolaget vilket fick aktiekursen i S2 Medical att rasa med 50 procent – på en och samma dag.

Leif GW Persson hade då gjort en jättevinst medan småspararna, som skuggat sin idol och köpt aktien dyrt, stod kvar som förlorare.

Läs mer om det här.

Fakta MAR:
» Insiderinformation definieras som information av specifik natur som inte har offentliggjorts, som direkt eller indirekt rör en eller flera emittenter eller ett eller flera finansiella instrument och som, om den offentliggjordes, sannolikt skulle ha en väsentlig inverkan på priset på dessa finansiella instrument eller på priset på relaterade finansiella derivatinstrument.
Källa: Finansinspektionen

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS