Hårt straffade aktier på börsen får spararna att klippa till – de kursslaktade aktierna köps till rea-pris, enligt ny statistik.

ANNONS

Det är nätmäklaren Nordnet som konstaterar att både fastighetsbolaget SBB och tillväxtbolaget Sinch attraherar spararna.

Börsens stora strykbolag SBB uppges fortfarande vara den mest nettoköpta aktien hos Nordnet men under juli har turbulensen i Sinch gjort att molnkommunikationsbolaget tagit sig in på köptoppen.

Sinchs aktier köps till rea-pris

”Kursslakten i den tidigare tillväxtstjärnan Sinch får spararna att se rea-skyltar”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och fortsätter:

”Sinch har varit en tillväxtstjärna och förvärvsmaskin i en stekhet bransch. I juli blev krisen uppenbar, med såväl kritik från en blankarfirma för uppblåsta intäkter, vinstvarning, sparpaket och en vd som fick gå på dagen. Spararna är dock till synes övertygade om att bolaget kommer komma på fötter; det har storköpts i kurskollapsen”.

Även aktien i flygbolaget SAS, som hukat under en tuff pilotkris utöver sin redan prekära ekonomiska situation, har varit populär bland spararna i juli medan många fortsatt dumpa stora teknikbolag som exempelvis Netflix.

Här är de mest köpa aktierna hos Nordnet i juli:

SBB
Investor
Sinch
Castellum
SAS
Volvo
Orrön Energy (fd. Lundin Energy)
Swedbank
Ericsson
SSAB

Och mest sålda:

Hemnet
Netflix
AMC Entertainment
Twitter
IPC
Powercell
Zalando
Stillfront
Roblox
Pandox

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Spararna dumpar råvaror efter oljeprisfall [Dagens PS]