Gamingbolaget Embracers aktie handlades upp kraftigt på onsdagens nyhet om att bolaget gjort tre förvärv i miljardklassen.  

ANNONS

Det är amerikanska Gearbox Entertainment, cypriotiska Easybrain och amerikanska Aspyr media som utgör jätteförvärven.

Totalt landar notan för förvärven på motsvarande 9 miljarder kronor, rapporterar Di.

Embracers aktie rusade i går och avslutade handelsdagen med en uppgång på hela 16,1 procent. Under de senaste 12 månaderna har Embracers aktie ökat med 180 procent.

Väletablerade titlar

Gearbox köps för en initial köpeskilling om motsvarade 3 miljarder kronor och en potentiell tilläggsköpeskilling på cirka 8,5 miljarder kronor som blir aktuell om finansiella mål uppfylls.

Bland Gearbox franchiser finns titlar som Brothers in Arms, Homeworld och Borderlands

”Gearbox är utan tvekan en av de mest kreativa och värdefulla oberoende utvecklarna i världen. Vi tror att resurserna som Embracer kan erbjuda kommer att positionera Gearbox för fortsatt kraftig tillväxt under de kommande åren” säger Lars Wingefors, Embracers vd och grundare.

Efter förvärvet, som betalas i både kontanter och nyemitterade aktier, kommer Greybox grundare Randy Pitchford bli en ”betydande aktieägare i Embracer”, heter det.

ANNONS
ANNONS

Serieförvärv

Vidare aviserade Embracer förvärvet av Easybrain för motsvarande 5 miljarder kronor plus en tilläggsköpeskilling som kan uppgå till cirka 1 miljard kronor – vilket enbart betalas i nyemitterade aktier.

Dessutom presenterade Embracer förvärvet av Aspyr media till en summa av motsvarande 800 miljoner kronor.

Läs mer: Proffs: Skakigt – här ska du sälja och köpa [Dagens PS] >>