Drottning Elizabeth II är död – och Storbritannien och 14 andra länder har fått en ny monark, kung Charles III. 

ANNONS

Samtidigt som Storbritannien och det brittiska samväldet sörjer sin avlidna monark Elizabeth II har de fått en ny – hennes son Charles, tidigare prins av Wales, som i samma stund som modern avled blev kung Charles III av Storbritannien och 14 andra länder, däribland Australien, Kanada, Jamaica, Nya Zeeland och Papua Nya Guinea.

Charles III blir den äldste monarken

Vid 73 års ålder blir Charles III den äldste person som blivit regerande monark i Storbritannien. Hans första uppdrag är att sörja sin mor tillsammans med det brittiska folket.

”Vi sörjer djupt över bortgången av en omhuldad suverän och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes förlust kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen”, säger Charles III i sitt första uttalande som monark.

Under fredagen ska han träffa Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss och därefter tala till nationen.

Vid sin sida kommer han att ha sin partner Camilla, som tidigare varit djupt impopulär men har ökat i popularitet på senare år då Storbritannien gått vidare efter att Diana, prinsessan av Wales, dog i en bilolycka 1997. Drottning Elizabeth II meddelade under år 2022 att Camilla vid maktskiftet ska kallas för drottning Camilla, enligt Bloomberg som en belöning för hennes stöd till Charles och hennes roll som arbetande kunglig.

William ny prins av Wales

Charles äldste son William, 40, har nu också tagit över titeln som prins av Wales och är först i den brittiska tronföljden.

ANNONS
ANNONS

Nu är det först landssorg med flaggorna på halv stång. Drottning Elizabeth II:s begravning sker om tio dagar och landssorgen gäller till sju dagar efter den. När kung Charles III ska krönas är fortfarande oklart, det arbetet inleds inte förrän efter den tidigare monarken är begravd. När Elizabeth kröntes 1952 hade det gått 16 månader sedan hennes far George IV:s död, men Bloomberg skriver att det är osannolikt att Charles drar ut på saken så länge med tanke på hans ålder.

Läs även: Drottning Elizabeth II är död [Dagens PS]