Dagens PS

Kung Charles III tvingas ta till sparpengarna

Kung Charles III tvingas ta till sparpengarna
Kung Charles och drottning Camilla får ta av buffertfonden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 30 juni 2023

Kung Charles III har fått ta till bufferten för att klara av de stigande levnadskostnaderna. Året som gick hade också extra utgifter med bland annat drottning Elizabeth II:s begravning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har kung Charles III försökt dra ned på kostnaderna för det brittiska kungahuset för att minska bördan för landets skattebetalare, som nu drabbas av de stigande levnadskostnaderna.

Renovering och begravning

Drottning Elizabeth II:s död ökade på kungahusets utgifter, och renoveringen av Buckingham Palace fördyrades på grund av inflationen enligt Robb Report.

Det innebär att förra årets utgifter för det brittiska kungahuset uppgick till mer än 107 miljoner pund (knappt 1,5 miljarder kronor) uppger New York Times.

Kung Charles III tvingas ta till sparpengarna

Antalet brittiska kungligheter på balkongen vid högtidliga tillfällen har krympt betydligt på senare år. Foto: TT

ANNONS

Senaste nytt

284 miljoner extra

Kung Charles III tvingas ta ut 20,7 miljoner pund (drygt 284 miljoner kronor) från en reservfond för att täcka skillnaden mellan utgifterna och det årliga anslaget från den brittiska staten.

Den årliga rapporten om hur mycket det går åt för att driva operation kungahus avslöjar att också de på allra högsta toppen drabbas av krisen med högre levnadskostnader – om än på ett annorlunda sätt.

ANNONS

Renoverar Buckingham Palace

Kung Charles och drottning Camilla är mitt i en tioårig renovering av sitt Buckingham Palace, en renovering som beräknas vara färdigt 2027 och kosta 467 miljoner dollar (drygt 5 miljarder kronor) enligt New York Times.

Jubileum, begravning och kröning

Att kostnaderna sprungit i väg från kung Charles hänger också ihop med extra kostnader, från drottning Elizabeths platinajubileum till kungens egen kröning.

Firandet av drottning Elizabeths 70 år på den brittiska tronen 2022 kostade 700 000 pund (drygt 9,6 miljoner kronor), och kungahusets del av drottningens begravning gick lös på 1,6 miljoner pund (knappt 22 miljoner kronor) uppger Robb Report.

Charles får extrakostnader

Sir Michael Stevens har titeln Keeper of the Privy Purse med ansvar för den kungliga familjens finanser och säger i en kommentar att också inflationen påverkar den kungliga ekonomin.

De högre priserna på mat och drivmedel har ökat kostnaderna för Charles III och hans kungliga hushåll med fem procent jämfört med året innan.

ANNONS

Läs även: 1,3 miljarder för Charles III:s kröning – folket betalar 

Läs även: Mystiken kring diamanten på kung Charles krona 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS