”En Bandidos-president hade inte kunnat uttrycka sig tydligare”, skriver Aftonbladets Andreas Cervenka om Swedbank-utspel.

ANNONS

Tre svenska storbanker har hittills redan redovisat rekordstarka rapporter och bäst resultat av alla visar Swedbank upp.

Det har bland annat skett bland annat genom att Swedbank fortsatt trycka till högt belånade bolånekunder genom höjda räntor, samtidigt som sparräntan är förrsumligtlåg.

Swedbanks vd Jens Henriksson har sagt att Sverige ska glädjas åt storbankens fina resultat, det minskar risken för att banken löper risk att gå omkull och räddas av svenska skattebetalare.

Läs mer: Swedbanks aktie har fart på dagens rapport [Dagens PS]

”Överpriser kan alltså ses en slags avgift vi får betala för att bankerna inte ska dra med sig ekonomin i avgrunden efter huvudlös utlåning (som de gjorde på 90-talet och sedan igen i Baltikum 2008-2009”, skriver Cervenka i Aftonbladet.

Jens Henriksson har i rådande kris uttalat att Swedbank kan gå med på att återbetala en miljard kronor till pressade bankkunder.

”En Bandidos-president hade inte kunnat uttrycka sig tydligare”

Men det förutsätter att regeringen skrotar bankskatten, det som i dag formellt heter riksskatten.

ANNONS
ANNONS

”En Bandidos-president hade inte kunnat uttrycka sig tydligare. Det måste vara något slags rekord i fräckhet”, skriver Cervenka om Henrikssons utspel och radar upp Swedbanks klavertramp med penningtvätt, missnöjda kunder och som dessutom tidigare fått sin existens bevarad tack vare en räddningsaktion från svenska skattebetalare.

”Jens Henriksson får Swedbanks högt upptrissade vinstmål på 15 procent att låta som en naturlag”, fortsätter Aftonbladets kolumnist som konstaterar att Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, inte lyckats få bukt med arrogansen bland sina toppchefer trots löftet vid sitt tillträde att det skulle ”städas rent” i banken.

Läs också: Räntan: Bankerna vinnare och hushållen förlorare [Dagens PS]