Det startades fler hållbara fonder i Europa under det första kvartalet 2021 jämfört med året innan, enligt data från Morningstar.

annons
annons

Enligt Morningstars siffror lanserades 33 indexfonder och ETF (Exchange Traded Funds) som fokuserar på hållbarhet under första kvartalet 2021, jämfört med 29 stycken samma period föregående år.

Lyxor Asset Management startade flest, med 18 nystartade ETF, rapporterar Financial Times.

Därefter kommer Amundi och iShares, med 16 respektive 13 nya lanseringar av hållbara fonder.

”Det mångsidiga utbudet av hållbara investeringar, kombinerat med det nästan oändliga sättet att kombinera och matcha med olika marknader, tillgångsklasser och investeringsstilar, har blivit en flamma av produktutveckling”, säger Kenneth Lamont, senior analytiker för passiva strategier vid Morningstar till FT.

Ökningen sätts i samband med nya EU-regler som trädde i kraft den 10 mars där fonder måste sorteras in i olika hållbarhetskategorier. Enligt en analys från Financial Times specialistsajt Ignites Europe förra månaden visade att Europas största kapitalförvaltare i genomsnitt endast hade kategoriserat cirka 20 procent av sitt fondutbud som hållbart.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som utbudet blir allt större så varnar experter också för att pengarna lockar till sig mindre hederliga aktörer, som vill locka in personer med gröna löften om hållbarhet, men egentligen inte är särskilt hållbara, så kallad ”greenwashing”, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Läs mer: Så undviker du fondernas ”greenwashing”