Billo, den nya digitala brevlådan, hanterar dina mest känsliga uppgifter. Men myndigheten som ska granska Billo har inte har gjort någon bakgrundskontroll av huvudägaren – som är inblandad i en konkurshärva. 

ANNONS

En ny digital brevlåda lanserades i höstas – Billo.

Där samlas viktig information om dig från myndigheter som Skatteverket och Trafikverket. Och det är många som vill testa Billo – under februari månad var appen den mest nedladdade på Appstore, enligt analysföretaget Data.ai.

Men Myndigheten för digital förvaltning (Digg), som har i uppdrag att godkänna digitala brevlådor för myndighetspost till privatpersoner, hade inte gjort någon bakgrundskontroll av Billos grundare och huvudägare. Det rapporterar Breakit.

Och han har en skandalartad fastighetskrasch i bagaget.

Flera konkurser i bagaget

I en tidigare granskning har Breakit avslöjat att huvudägaren haft äventyr i fastighetsbranschen som slutat med flera konkurser, bland annat med bolagsgruppen Well fastigheter.

ANNONS
ANNONS

Och det är en riktig härva med målvakter, krognotor, privat shopping, en Porsche, och grova fel i bokföringen.

Sist men inte minst: en diamantring som köpts in för företagets pengar samma år som han själv förlovade sig.

Dömdes i tingsrätten

Så sent som i januari 2023 dömdes Billo-grundaren i Tingsrätten att betala miljonbelopp, efter en tvist med en före detta leverantör relaterat till härvan i Well fastigheter.

Trots det rättsliga efterspelet efter grundarens kraschade affärer, gav Digg grönt ljus till den digitala brevlådan i fjol.

”Billo – en säker och trygg brevlåda”

Billo är det enda privata företag, förutom branschledaren Kivra, som fått godkänt för att skicka myndighetspost till svenska privatpersoner.

Enligt Digg granskades appen innan den godkändes – och uppfyllde då kraven. Den tekniska lösningen ska vara trygg och fungera på rätt sätt, och bolaget ska vara stabilt rent ekonomiskt.

ANNONS
ANNONS

”Vad gäller Billo har vi granskat dem enligt de krav vi har satt upp, precis som med andra brevlådeoperatörer”, säger Elin Hultkvist, enhetschef för digital post och e-handel vid Digg, till Breakit. 

”Vi känner oss väldigt lugna med att Billo är en trygg och säker brevlåda”, fortsätter hon.

Läs även: Kamp om digitala brevlådor – Billo gör succé [Dagens PS]