Dagens PS

Krav på särskild skatt efter rekordvinst för Shell

Shell logga
Shell har gjort rekordvinst. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

9,1 miljarder dollar, eller 89,7 miljarder kronor, Så hög blev olje- och gasbolaget Shells vinst efter årets första kvartal. Shell är bara ett av flera bolag i branschen som redovisar ovanligt höga vinster. Nu kräver många särskild beskattning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stigande energipriser och brist på olja och gas leder till mycket stora vinster hos världens stora fossilbolag.

Förutom Shell har BP nyligen redovisat en stor kvartalsvinst på 6,2 miljarder, 61,3 miljarder svenska kronor.

Det har fått brittiska miljögrupper och politiker att gå ut och kräva en så kallad “windfall tax”, en särskild beskattning på extraordinära vinster. Skatten menar man kan användas till att hjälpa regeringen att klara de ökade utgifter som väntar i den offentliga budgeten, samt till omställning.

Shell kan “finansiera luftvärme”

Regeringen med Boris Johnson i spetsen säger så långt nej till kraven, eftersom man menar att det kan skrämma bort inhemska investeringar från oljejättarna.

Greenpeace kampanjledare kring olje- och gasindustrin, Philip Evans, säger till The Guardian att han vill använda en del av oljebolagens vinster till att “göra hemmen varmare, mer energieffektiva och utrustade med värmepumpar. Då kan regeringen verkligen börja tackla klimatet och levnadsomkostnaderna simultant”.

Shells aktieägare har sammanlagt fått 5,4 miljarder i utdelning. Bolaget planerar att lägga 4,5 miljarder på att köpa sina egna aktier den kommande månaden.

Läs också:

ANNONS

Förlust när oljejättar lämnar Ryssland

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS