Dagens PS

Kraftig börsvarning utfärdas av Warren Buffetts kronprins

Seth Klarman utfärdar kraftfull börsvarning
Den kraftfull börsvarning som inte gått Wall Street förbi. Seth Klarman är ett aktat namn som åtnjuter respekt i investerarkretsar. På hans meritlista finns bland annat en 29-årig svit med en årlig avkastning på 19 procent samtidigt som jämförbart index uppvisat 10 procent per år. (Foto:Scott Olson, Getty images)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 23 jan. 2022Publicerad: 23 jan. 2022

Den amerikanske mångmiljardären och hedgefondsgurun Seth Klarman är bekymrad över spekulationsivern och självgodheten som genomsyrar dagens aktiemarknad och utfärdar en kraftfull börsvarning

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Centralbankerna har invaggat investerarna i falsk trygghet och han hissar även en varningsflagg för USA som investeringsland.

Oraklet i Boston

De här åsikterna har inte gått Wall Street förbi. Seth Klarman är ett aktat namn som åtnjuter respekt i investerarkretsar. På hans meritlista finns bland annat en 29-årig svit med en årlig avkastning på 19 procent samtidigt som jämförbart index uppvisat 10 procent per år.

Han har samma investeringsstil som Warren Buffett så det är inte för inte han kallas för Buffetts kronprins och går under smeknamnet ”oraklet i Boston”.

ANNONS

Senaste nytt

Börsvarning baserat på 10 tänkvärda citat

Nättidningen Market Insider har kommit över hans årliga brev till sina investerare (samma upplägg som Warren Buffett även där) och plockat ut 10 citat från brevet:

1.
“Vi ser dagens marknad kännetecknad av uttänjda värderingar, djup självbelåtenhet och en mängd hotande risker.”

2.
“Vi tror att stigande inflation och risken för väsentligt högre räntor utgör en verklig fara för finansmarknaderna.”

ANNONS

3.
“Mot bakgrund av det enorma tryckandet av nya pengar, en mycket aktiv Federal Reserve och generös finanspolitik har många investerare vaggats till sömn, omedvetna om och ofokuserade på risker. De är som katten som inte hoppade på den heta spisen.”

4.
“De senaste 12 årens köphysteri har lockat många marknadsaktörer till spekulativa fällor som det är svårt att ta sig ur.”

5.
“Det sägs att tjurmarknader alltid klättrar upp för en “vägg ​​av oro” eftersom de försiktiga lämnas bakom medan de oförskämda tar sig fram och de hänsynslösa leder flocken. Men motsatsen kan också vara sann – björnmarknader måste oundvikligen ta sig ner för ett berg av övermod och hybris.”

6.
“Vi har ofta med framgång sökt igenom marknadens “övergivna egendomar” (soptunnor).”

7.
“Eftersom volatilitet skapar felprissättningar är det korrekt att betrakta volatiliteten som värdeinvesterarnas bästa vän.”

8.
“Det är i allmänhet vettigt att försäkra ditt hem mot brand även om huset förmodligen inte kommer att brinna ner. Ingen klagar att betala en blygsam försäkringspremie för en olycka som inte inträffade. Du hedgar inte en tillgång för att uppnå vinster, utan för att bevara vad du har.”

9.
“Det tar bara ett ögonblick på aktiemarknaden av övertro, distraktion eller slarv för att förspilla en livstid av mödosamt slit och förvaltande.”

10.
“Ett allt mer polariserat Amerika, oförmöget att fredligt överbrygga våra klyftor, kan en dag upphöra att vara en pålitlig destination för investeringskapital.”

ANNONS

Relaterade artiklar:

Pricksäker guru: Börsen rasar nästan 50 procent. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS