Dagens PS

Koppar – hetare än någonsin

koppar
Efterfrågan på koppar har kommit och gått. Nu är det dock hetare än någonsin. (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 okt. 2023Publicerad: 02 okt. 2023

Konjunkturen och ekonomin vacklar i Kina. Vad händer då med landets efterfrågan på centrala råvaror som koppar, och hur påverkar det oss?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kina ser en svajig ekonomisk utveckling och en sviktande inhemsk marknad.

Trots det ökar landets efterfrågan på olja och andra viktiga råvaror.

Åtta procent ökad efterfrågan på koppar, sju procent mer på järnmalm och sex procent mer när det gäller olja.

Så har Kinas efterfrågan utvecklats från förra året, vilket överträffar Goldman Sachs förväntningar på helåret 2023, skriver CNBC.

”Stark tillväxt”

“Denna styrka i efterfrågan har till stor del varit knuten till en kombination av stark tillväxt från den gröna ekonomin, nät och färdigställande av fastigheter”, skriver banken i en rapport.

Kinas gröna ekonomi visar ”betydande styrka” hittills i år och det är bakgrunden till den ökande efterfrågan på metaller knutna till den gröna omställningen. Däribland koppar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Elbilar driver efterfrågan

Mahvie Minerals, som arbetar med prospektering och gruvutveckling i Norden, konstaterade tidigare i år att många gröna ”investeringar innehåller koppar och efterfrågan fortsätter att öka”.

”I elbilar behövs mellan två och tre gånger så mycket koppar som i en traditionell bil”, exemplifierar man.

För perioden 2021-2035 säger analysen att efterfrågan på koppar kommer att öka med 14 procent när det gäller fordon, 21,9 procent när det gäller batterier och 23,3 procent när det gäller vindkraft offshore, samt med 11,9 procent kring solceller.

Koppar och solenergi

Den koppar-rusch vi just nu ser i Kina beror enligt Goldman Sachs till stor del på dess solenergiinstallationer på land.

Kinas operativa solenergikapacitet har nått 228 GW, mer än resten av världen tillsammans, enligt en junirapport från Global Energy Monitor.

ANNONS

Till det kommer att Kina är på väg att fördubbla sin vind- och solkapacitet, fem år före de mål för 2030 som satts upp.

Enligt uppgifter som samlats in av Goldman Sachs ökade Kinas efterfrågan på grön koppar med 71 procent mellan juli 2022 och juli 2023.

Koppar upp 130 procent

“Den mest betydande ökningen har kommit kring förnybar energi, där relaterad efterfrågan på koppar har ökat med 130 procent i år på grund av ökande solenergirelaterad efterfrågan”, skriver Goldman Sachs.

Goldman förutspådde att efterfrågan för dessa metaller kommer att fortsätta.

Slutsatsen?

ANNONS

För Mahvie Minerals, om än part i målet som prospekteringsbolag, är den självklar.

”Vi behöver allt”

I sammanfattning från bolaget;

”Utbud och efterfrågan är inte i balans. Vi får alltså förvänta oss höga kopparpriser och att utbudsbegränsningen eventuellt kan komma att försena den gröna omställningen påtagligt. Enligt EU:s bedömning är behoven strategiska för omställningen och vi behöver säkra mer tillförsel av koppar. Vi behöver alltså alla kopparprojekt som just nu finns på kartan”.

Läs även:

Kopparpriset visar vägen för den globala ekonomin – Dagens PS

Larmet: Brist på koppar hotar grön omställning – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS