ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Köpläge när klen krona gynnar svenska börsjättar 

Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022
köpläge
Boliden är ett av de svenska exportbolagen som gynnas av en kraftig försvagad krona. (Foto: TT)

När kronan faller hårt, som den gjort en längre tid mot dollarn, gynnar det en rad svenska exportbolag och experter ser köpläge i aktierna.

ANNONS
ANNONS

“Vinstmässigt blir de mindre sårbara än många andra”, säger Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell till Di, som pratat med börsproffs om de svenska industrijättarnas konkurrensfördelar tack vare krontappet mot dollarn.

På tolv månader uppges den svenska valutan ha blivit omkring 22 procent svagare mot den amerikanska dollarn.

För svenskar är det dyrare att köpa varor från USA, men de svenska exportbolagen lyfter.

Men experterna säger samtidigt att affärerna inte kan vila på att dollarn är extremt dyr i förhållande till kronan, det gäller också att vara konkurrenskraftig strukturellt.

När ekonomin i stort går ner bidrar det till minskad efterfrågan.

Men den allmänna synen är ändå bland experterna att industribolagen kommer klara sig bra och två aktier som lyfts fram av Lars Söderfjell är AB Volvo och Boliden.

Mest attraktiv är Volvoaktien, anser han.

Thomas Jellvik, makrostrateg på DNB, utgår från att de svenska börsjättarna fortsätter generera vinster och satsar på investeringar.

Bland exportbolagen som gjort stora valutavinster under årets andra kvartal nämns även Sandvik och SKF av tidningen, som betonar att det handlar om ett urval av bolag som tjänat på valutaeffekten.

Carl Hammer, analyschef på SEB, har tidigare sagt till Di att när euron är sårbar är även kronan det.

Den amerikanska dollarn nådde, som Dagens PS berättade på måndagen med hänvisning till Reuters, sin högsta nivå på två decennier.

Under natten till tisdagen har dollarn dock fallit tillbaka under sin 20-årstopp samtidigt som euron fortsatt stärkas efter måndagens kraftiga uppgång, konstaterar nyhetsbyrån.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här