I takt med att inflationen pressar plånböckerna allt hårdare så väljer allt fler amerikanska konsumenter billigt öl och billiga cigaretter. 

ANNONS

Konsumentpriserna hade en årlig ökning på 9,1 procent i juni, den snabbaste takten på 41 år – mycket tack vare ett högt tryck från konsumenterna kombinerat med en brist på varor. I en undersökning uppger nästan hälften av konsumenterna i USA att det höga pristrycket innebär att de bytt till billigare alternativ.

En butiksägare på en kiosk i Michigan berättade att allt fler kunder kommer in och efterfrågar det billigaste cigarettpaketet eller att man bara köper en öl istället för ett helt sexpack. Efterfrågan på lågprismärken som Pall Mall har ökat markant.

Säljer mer billigt öl

Under den senaste månaden har butiker i USA ökat försäljningen av billigt öl med över 5 procent, jämfört med att försäljningen i samma sortiment gick ner över 10 procent bara förra året.

Enligt tillverkaren av USAs ledande lågpris-öl, Busch Light, så beror deras ökade försäljning inte bara på inflationen utan även på det nya ölet ”For the farmer”, ett lyckat samarbete med John Deere.

Men alla konsumenter byter inte till billigare alternativ. Försäljningen av importerad och exklusiv öl ökar också, vilket kopplas till att mer välbärgade konsumenter fortsätter med lyxkonsumtionen medan andra måste anpassa sig till inflationen genom att välja billiga alternativ.

Cigaretter följer samma trend

När det kommer till cigaretterna så är det även lågprismärken som växer snabbast, på bekostnaden av dyrare marknadsledare som Marlboro. När de amerikanska konsumenterna försöker spara in så blir det alltså delvis genom att välja billigare märken.

Under pandemins första år så växte Marlboros markandsandel, något som kan bero på att många fick mer pengar i fickan genom statliga stödpaket och uteblivna resor. Men sedan dess har utvecklingen alltså vänt och nu byter många konsumenter till de billigare alternativen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Cheaper beer, cigarettes gain as inflation pinches prices [Wallstreet Journal]

Läs även: Dubbelt så höga elpriser hotar Sverige i vinter [Dagens PS]