Dagens PS

Dyrare toapapper för oss när Essity lämnar Ryssland

Essity
Toalettpapper ser ut att bli dyrare. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

Hygienbolaget Essity håller på att lämna den ryska marknaden och gör en nedskrivning av sina tillgångar i Ryssland på 1,4 miljarder. En effekt av det kan bli dyrare toapapper, varnar bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi har genomfört betydande prishöjningar och ytterligare höjningar kommer att genomföras under kommande kvartal. I tillägg till detta har vi förhandlat om prishöjningar med kunder i Europa för att kompensera för den drastiska ökningen av energikostnaderna”, skriver vd:n Magnus Groth i bolagets kvartalsrapport.

Essity har påbörjat arbetet för att lämna den ryska marknaden. Företaget gör nu en nedskrivning av bolagets tillgångar i Ryssland på cirka 1,4 miljarder.

“Essitys nettoomsättning i Ryssland 2021 uppgick till cirka 2,8 miljarder SEK, motsvarande cirka 2 procent av koncernens totala nettoomsättning 2021”, skriver Magnus Groth.

Essitys nettoomsättning landade på 34 301 miljoner kronor vilket var en ökning från 27 528 miljoner under samma kvartal 2021 och över analytikernas prognos på 32 278 miljoner.

Bolagets justerade ebita-resultat uppgick till 2 826 miljoner kronor under det första kvartalet 2022, där analytikernas estimat i snitt låg på 2 333 miljoner enligt Infronts sammanställning, rapporterar Dagens industri.

Essitys aktie stiger rejält på kvartalsrapporten, vid 9.30-tiden var den upp 11,8 procent.

Läs även: Nu kan du torka dig fossilfritt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS