Essitys pappersbruk i Lilla Edet är det första i sitt slag som helt fått bort fossila bränslen ur produktionen – genom att byta till biogas.

ANNONS

Edet Bruk producerar ungefär 100 000 ton mjukpapper per år. Det handlar om allt från toapapper till servetter.

Sedan tidigare använder fabriken återvunnet papper och återvunnet trä, samt fiberslam för att skapa den ånga som krävs. Nu har Essity också ersatt naturgas med flytande biogas för att torka pappret, skriver Ny Teknik.

Åtgärden sparar 9 000 ton fossila koldioxidutsläpp per år. Bruket har också gått över till att enbart använda certifierad förnybar el i produktionen.

Essitys koncept i Lilla Edet exporteras

I och med bytet till biogas har fabriken i Lilla Edet i praktiken nått nollutsläpp, skriver Ny Teknik. Bolaget menar att man är ensamma om det i hela världen just nu. Essitys ledning har också planer på att använda metoden i sina andra anläggningar i Sverige och Europa.

”Vi ser ett stort symbolvärde i det. Förhoppningsvis kan det inspirera till liknande åtgärder på våra andra bruk, och kanske även bland våra konkurrenter”, säger Gunnar Johansson kvalitets- och miljöansvarig på Edet Bruk, till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Essity börjar tillverka toapapper av halm [Dagens PS]
Aktier med nya rekommendationer och riktkurser [Dagens PS]