Facebook står inför vad man internt beskriver som en ”tsunami” av globala integritetsregleringar som tvingar företaget att dramatiskt ändra hur de hanterar användarnas personuppgifter. Det ”grundläggande” problemet, erkänner företaget, är att Facebook inte har någon aning om var all dess användardata tar vägen eller vad den gör med den, enligt ett läckt internt dokument.

ANNONS

 ”Vi har byggt system med öppna gränser. Resultatet av dessa öppna system och vår öppna kultur är väl beskrivet med en analogi: Föreställ dig att du håller en flaska bläck i handen. Den här flaskan med bläck är en blandning av alla typer av användardata. Du häller det bläcket i en sjö av vatten (våra öppna datasystem; vår öppna kultur) … och det flödar … överallt ”, stod det i dokumentet. ”Hur sätter du tillbaka det bläcket i flaskan? Hur organiserar man det igen, så att det bara rinner till de tillåtna platserna i sjön?”

Facebooks integritetsingenjörer larmar

Så står det i dokumentet som skrevs 2021 av Facebooks integritetsingenjörer i annons- och företagsproduktteamet, vars uppdrag är ”Att skapa meningsfulla kontakter mellan människor och företag” och som ”Befinner sig i centrum för vår intäktsgenereringsstrategi och är motorn som driver Facebooks tillväxt”, enligt en ny jobbannons som beskriver laget. Det framgår i en artikel på Vice.

Under de senaste åren har tillsynsmyndigheter över hela världen försökt begränsa hur plattformar som Facebook kan använda sina egna användares data.

Förebygga problem med tillsynsmyndigheter

I dokumentet slår teamet både larm och signalerar att Facebook bör ändra hur de hanterar användarnas data för att förhindra att företaget hamnar i problem med tillsynsmyndigheter i Europa, USA, Indien och andra länder som driver på för strängare integritetsbegränsningar för sociala medieföretag.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Anställda tröttnar, Mark Zuckerberg besatt av Metaverse [Dagens PS]