Kinas en gång så entusiastiska fastighetsinvesterare ser nu lyxklockor som bättre investeringar än fastigheter.

ANNONS

När Kinas president Xi Jinpings kampanj mot fastighetsspekulationer gör att den ekonomiska tillväxten avtar vänder kinesiska fastighetsinvesterare nu i stället blicken mot exklusiva lyxklockor som Rolex och Patek Philippe.

Flera återförsäljare av exklusiva klockor har berättat för Financial Times att verksamheten har fått fart de senaste månaderna när förmögna personer har börjat spendera pengar på lyxklockor i stället för på nya bostäder.

Ökat med 40 procent

Enligt experter har klockshoppandet under årets första tio månader bidragit till en 40 procentig ökning av Kinas import av Schweiziska klockor. Enligt Camille Gaujacq, analytiker vid den Shanghai-baserade marknadsundersökningsfirman Daxue Consulting, har nedgången på fastighetsmarknaden gjort att den förmögna klassen i Kina börjat leta efter investeringsalternativ.

”Lyxklockor kan vara svaret”, säger hon till Financial Times.

Sedan Kinas urbana bostadsmarknad liberaliserades i slutet av 1990-talet har fastigheter varit en vinnande satsning i de flesta av Kinas städer, men kollapsen av China Evergrande Group och andra högt belånade fastighetsbolag, kombinerat med Xi Jinpings beslutsamhet i att skapa ett ”gemensamt välstånd”, har de senaste månaderna lett till en extraordinär nedgång i fastighetspriserna.

Försäkring mot inflation

Både fastighetsköpare och analytiker förväntar sig att nedgången kommer fortsätta och Politbyrån i Kinas kommunistiska parti hävdade nyligen att: ”hus är till för att bo i, inte för spekulation”, skriver Financial Times.

Den ekonomiska nedgången i Kina har påverkat konsumentefterfrågan negativt, men lyxklockor har ökat i populäritet bland de förmögna. När det Hong Kong-baserade konsultbolaget CSG Intage gjorde en undersökning bland 1 500 kineser med en årlig hushållsinkomst på cirka 716 000 kronor, fann de att 88 procent av de svarande planerade att behålla eller öka sin konsumtion av lyxklockor.

ANNONS
ANNONS

För många som köper lyxklockor är de inte bara en markör för social status utan också en försäkring mot inflation.

Läs mer: Kina ökar kontrollen över privata bolag – ”gyllene aktier” [Dagens PS]