Dagens PS

Kina tecknar hemligt säkerhetsavtal med Salomonöarna

Diplomater har rest till Salomonöarnas huvudstad Honiara efter att utkastet till ett säkerhetsavtal med Kina läckt men nu har avtalet som ger kinesisk polis och militär tillgång till Salomonöarna undertecknats.
Diplomater har rest till Salomonöarnas huvudstad Honiara efter att utkastet till ett säkerhetsavtal med Kina läckt men nu har avtalet som ger kinesisk polis och militär tillgång till Salomonöarna undertecknats. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022

Ett hemligt säkerhetsavtal som ökar Kinas inflytande över Salomonöarna och ger Kina möjlighet att etablera en militärbas där har undertecknats. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rykten om att ett säkerhetsavtal som skulle ge Kina rätt att sända militär och polis till Salomonöarna samt stationera örlogsfartyg där har cirkulerat sedan augusti, det rapporterar The Guardian.

Nu har det visat sig att ryktena stämmer. Avtalet blir det första säkerhetsavtalet mellan Kina och ett land i Stilla havet, och Australiens värsta farhågor besannas då ett sådant avtal kan låta Kina etablera en militärbas mindre än 2 000 kilometer från Australiens gräns.

Utkast läckte i mars

Enligt Matthew Wale, ledaren för oppositionen på Salomonöarna, hörde han först talas om avtalet i mitten av 2021 och förhandlingarna, som hölls hemliga, skedde mellan ett väldigt litet team av folkvalda representanter som premiärminister Manasseh Sogavare litade på.

I mars läckte utkastet till säkerhetsavtalet som ger kinesisk polis och militär tillgång till Salomonöarna ut på internet och ryktena besannades. Nyheten om avtalet chockade både i Canberra och i Washington.

Diplomatiska reaktioner

Enligt politiker, analytiker och diplomatiska källor var säkerhetspakten mellan Salomonöarna och Kina en sekretessbelagd uppgörelse som blev en total överraskning för både regeringstjänstemän och diplomater. Bland befolkningen väckte avtalet ilska och västmakter försökte blockera det kinesiska inflytandet i regionen.

När avtalsutkastet läckt skickades två delegationer från Australien till Salomonöarnas huvudstad Honiara och i veckan kommer två amerikanska tipptjänstemän, inklusive samordnaren för det nationella säkerhetsrådet Indo-Pacific, Kurt Campbell, också dit.

ANNONS

Fruktlösa försök

De snabba diplomatiska reaktionerna visade sig dock vara verkningslösa för sent på tisdagen meddelade Kinas utrikesministerium att avtalet hat signerats.

Enligt Christian Mesepitu, ledare i den västra provinsen, har provinsledare inte rådfrågats.

“Som många andra Salomonöbor blev vi bara medvetna om säkerhetsarrangemanget på sociala medier, och vi är verkligen mycket oroliga”, säger han till tidningen Solomon Business magazine.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så tog Kina över Afrika från Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS