Dagens PS

Kina: Ant Group åter aktuellt för börsnotering

Jack Ma
Den kinesiska miljardären Jack Ma ger upp kontrollen över Ant Group. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 juni 2022Publicerad: 09 juni 2022

Kinesiska myndigheter har åter inlett diskussioner om att tillåta en börsintroduktion för koncernen Ant Group, enligt källor som Bloomberg har varit i kontakt med.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera bedömare uppfattar det hela som en uppmjukad attityd från de kinesiska myndigheterna. De senaste två åren har relationerna annars försämrats mellan den kinesiska staten och såväl internationella som inhemska techjättar.

Det hela började med att man drog tillbaka Ant Groups börsnotering. Därför kan en svängning i just den frågan uppfattas som en form av fredstrevare.

Kinas regleringskommission för värdepapper har börjat har omvärdera planerna om en aktienotering, och är i slutskedet att godkänna en licens, enligt en person som uttalat sig anonymt till Bloomberg. Ant Group själva har avböjt att kommentera utvecklingen.

Blir en börsnotering av kan investerare vädra morgonluft för den krisdrabbade kinesiska techsektorn igen. Det ökar också förväntningarna på app-baserade taxiföretaget Didi.

President Xi Jinpings tidigare tillslag mot landets teknikjättar verkar landa i ett fortsatt stöd för verksamheterna i slutändan, och reaktionerna bland investerare har varit relativt positiva.

Alibaba, som äger en andel i Ant, klättrade så mycket som 7 procent inför börsöppningen på torsdagen, vilket ledde till uppgångar i USA-noterade kinesiska aktier.

Ant Group värderas lägre efter regleringar

”Vi är nu övertygade om att det värsta är över för den kinsesiska tech-sektorn, i synnerhet när det gäller regleringar”, säger Kerry Goh, investeringschef på Kamet Capital Partners till Bloomberg.

 ”Vilka konsekvenser det blir av den ekonomiska nedgången återstår att se.”

ANNONS

Även om investerare sannolikt kommer att välkomna alla tecken på uppmjukning, verkar en återgång till läget före Kinas åtstramningar inte sannolik, skriver Bloomberg.

De många regler som Ant Group under de senaste två åren fått rätta sig efter innebär att företaget har sjunkit i värde. Enligt analytikerfirman Fidelity Investment kan bolaget idag vara värt ungefär 78 miljarder dollar, mot 235 miljarder precis innan det förra försöket till börsintroduktion.

Hongkongs börsordförande Laura Cha har dock valts till styrelseledamot i Ant Group, vilket många uppfattar som ett gott tecken. I USA har Alibabas aktie stigit i samband med att Kina uppgetts vara nära att avsluta utredningen mot Didi.

Investeringsviljan har därmed blivit större. Hang Seng Tech Index har gått upp med 36 procent i Hongkong från lägstanoteringen i mars. Nasdaq Golden Dragon China Index för USA-noterade aktier har gått upp med hela 53 procent.

Det kinesiska tillsynsmyndigheter har krävt av Ant Group är bland annat att tydliga reglera sin kreditvärdering och utlåning genom ett separat holdigbolag.

En stor del av den omreglering som staten har krävde gäller betalappen Alipay, som tidigare sömlöst kunde användas för olika typer av betalningar, sparande och investeringar.

Läs också:

Dyrköpt frihet för den kinesiske tech.-miljardären Jack Ma

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS