Dagens PS

KI spår större BNP-tapp och lång recession

BNP
Konjunkturinstitutets nya prognos för svensk ekonomi är riktigt mörk och dyster. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

Årets BNP justeras ner med närmare 1 procent och nu stundar en lågkonjunktur i Sverige “som består nästa år”, skriver Konjunkturinstitutet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konjunkturinstitutet, KI, har precis kommit in med sin senaste konjunkturuppdatering och blickar framåt mot en “djupare” lågkonjunktur än vad som tidigare sagts.

“Hög inflation och höjda räntor har slagit hårt mot räntekänsliga svenska hushåll och mot bostadsbyggandet som nu minskar snabbt. Tillsammans med en inbromsning i exporten gör detta att BNP minskar med i det närmaste 1 procent i år”, skriver KI och pekar på att lågkonjunkturen ännu inte slagit igenom på arbetsmarknaden men att minskad sysselsättning är att vänta de närmaste kvartalen.

Så ser KI:s reviderade BNP-prognos ut i år och nästa år

I år är förväntan att svensk BNP minskar med 0,9 procent, vilket kan jämföras med prognosen i juni då en BNP-nedgång på 0,4 var att vänta, enligt KI.

2024 räknar KI med att BNP växer med 1,2 procent, en minskning med 0,2 procentenheter från tidigare.

Under nästa år ökar arbetslösheten, enligt prognosen, till 8,4 procent.

KPIF-inflation spås sjunka framöver och “tydligt” understiga Riksbankens inflationsmål under andra halvåret 2024, heter det vidare.

Nästa sommar tror KI att Riksbanken mot bakgrund av detta gör “en serie räntesänkningar” framåt sommaren nästa år, allt medan en neutral finanspolitik ligger i pipen.

ANNONS

Räknar med en till räntehöjning nästa månad

Det kommer dock ytterligare en räntehöjning från Riksbanken i september i år och en räntetopp på 4 procent, enligt Konjunkturinstitutet.

“Budgeten för 2024 bedöms innehålla ofinansierade åtgärder motsvarande 45 miljarder kronor, varav 25 miljarder kronor riktas mot hushållen. Osäkerheten om finanspolitikens utformning är dock stor, inte minst därför att den höga inflationen gör att finanspolitiken bör utformas så att den tar hänsyn till de utmaningar som penningpolitiken står inför”, skriver KI i pressmeddelandet.

Här kan du ta del av Konjunkturinstitutets nya rapport i sin helhet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS