Finansbolag i Kazakstan har köpt ryska statsskulder till kraftig rabatt från investerare som på grund av sanktioner och andra restriktioner inte kan lämna den ryska marknaden.

ANNONS

Enligt personer som är insatta har några kazakiska banker och mäklarhus de senaste månaderna köpt, eller erbjudit sig att köpa, ryska statspapper, så kallade OFZ-obligationer, det rapporterar Bloomberg.

Kan göra snabba vinster

De insatta personerna vill inte namnge några av de bolag de menar är inblandade i transaktionerna men säger att när en skuld registrerats hos ett kazakiskt clearinghus kan köpare samla in kupong- eller kapitalbetalningar.

Det möjliggör för kazakiska företag att göra snabba ”pappersvinster” för sig själva och sina kunder. Utlänningar blockeras från att samla in kuponger och kapital på grund av restriktioner, men lokala investerare kan ta emot betalningar.

För att avgöra om företag kan registrera kapitalvinster använder Kazhakstans tillsynsmyndighet obligationsnoteringar på den ryska marknaden.

Sett en ökning av OFZ-skulder

I Ryssland har OFZ-obligationer som förfaller om tio år har, enligt data från Moskvabörsen, återhämtat sig till nära nominellt värde. Det tyder på att investerare inte väntar sig att drabbas av förluster.

Kazakstans centrala värdepappersdepå säger till Bloomberg att de inte kan avslöja information om lokala mäklares registreringar och inte kan spåra det faktiska antalet ryska värdepapper i sitt system.

De har dock sett en ökning av antalet registrerade euroobligationer och OFZ-skulder som det ryska finansministeriet utfärdat.

Behållit förbindelser med Ryssland

Kazakstan har behållit sina finansiella förbindelser och sina handelsförbindelser med Ryssland, men de undviker att stödja kriget eller erkänna Rysslands annektering av ukrainska territorier.

Enligt data från den ryska centralbanken ligger utlänningars andel av OFZ-marknaden strax under 18 procent och nådde i oktober 2,7 biljoner rubel, drygt 405 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

De utländska ägarna av ryska statsobligationer har inte längre tillgång till räntebetalningar, men om de säljer obligationerna kan de åtminstone få tillbaka ett visst värde.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rysslands krig har fått grannländernas valutor att rusa [Dagens PS]