Dagens PS

Kaxige Wall Street-gurun: "Björnen lever än"

wall street
Mike Wilson på Morgan Stanley varnar för björnmarknad på USA-börsen på 12 månaders sikt. (Foto: Morgan Stanley)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

Den här gången spår den inte alltid så uppskattade och orädde Wall Street-veteranen att en björnmarknad stundar på lite sikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt i börshaussen där det breda S&P 500-indexet klivet över tröskeln till tjurmarknad hävdar Mike Wilson, som är känd för att gå mot strömmen, att börsen kan rasa med cirka 14 procent från nuvarande nivåer, berättar Fortune.

Det är inte basscenariot men det går heller inte att utesluta att raset blir precis så tungt och smärtsamt, resonerar Wilson, som numera är aktiestrateg och investeringschef på Morgan Stanley.

“Björnen lever fortfarande”, hävdar det luttrade börsproffset.

Hans prognoser går ofta i rakt motsatt riktning än vad andra experter tror.

Wall Street-proffset: Aktiemarknaden är drabbad av “vinstrecession”

Och ibland får han rätt, ibland fel. Han förutsåg en björnmarknad på börsen i fjol och det slog in då S&P 500 sjönk omkring 20 procent.

Däremot blev hans pessimistiska prognos i januari i år om en kraftig börsdipp under första halvåret inte ens ett ribbskott, “profetian” är inte i närheten av verkligheten.

Utvecklingen på den amerikanska aktiemarknaden har gått i totalt motsatt riktning och S&P 500 är upp med över 12 procent hittills i år, konstaterar Fortune.

ANNONS

Enligt Mike Wilson är aktiemarknaden oavsett just nu smittad av en “vinstrecession” och mest troligt är att S&P 500 går ned med omkring 3 procent de kommande tolv månaderna, menar han.

Men det finns enligt Morgan Stanleys kontroversiella börsstrateg alltså möjlighet att börsindexet faller betydligt tyngre än så.

Den vinstrecession som han pratar om på börsen har investerarna inte tagit höjd för och prisat in, enligt Wilson vars tes bygger på att fallande inflation sänker företagens vinster framöver på samma sätt som stigande inflation ökade bolagsvinsterna 2021.

Läs även: Aktieförsäljningen skjuter i höjden i börsrallyt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS