Investmentbanken Jefferies har nämnt storbolag vars aktier kommer klara sig igenom den kommande stagflationen. På listan över ”kassamaskiner” finns svenska Assa Abloy.

ANNONS

Analytiker på Jefferies har kommit fram till vilka aktier som kommer hålla sig över ytan när inflationen ökar och stagflationen närmar sig, rapporterar CNBC.

Samtidigt som det råder brist på många varor så fortsätter konsumentpriserna att stiga – där inflationen inom EU slog ett nytt rekord i oktober, och har inte varit högre på tretton år.

”Cashflow machines”

För att åtminstone försöka undvika stagflation så nämner Jefferies en rad ”cashflow machines” – företag som historiskt sätt har klarat sig bra under tuffa ekonomiska tider.

Sådana jättar är Apple, Intel, Samsung, Coca-Cola, Starbucks, China Telecom och L’Oréal.

Listan inkluderar även företag som har hållbara utdelningar, och där utdelningarna ökar.

Svensk med på listan

Med bland bolagen finns även teknikbolaget Assa Abloy, som det enda svenska bolaget, japanska dryckesbolaget Asahi Group och taiwanesiska halvledarföretaget Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

ANNONS
ANNONS

”Medan en liknande stagflation som 1970-talet är osannolik, kan vi få se en ihållande förhöjd inflation tillsammans med en avtagande tillväxt, och det har funnits fem sådana perioder sedan 2001,” uppgav analytikerna i samband med listan skriver CNBC.

Läs även: Facit efter tredje kvartalet: vinnaraktierna [Dagens PS]