Kärnavfallsfonden: sämre avkastning framöver

Uppdaterad: 12 maj 2022Publicerad: 12 maj 2022
Mats Dillén
Mats Dillén är ordförande för kärnavfallsfonden. (Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / TT)

Kärnavfallsfonden förvaltar tillgångarna för ägarna av de svenska kärnkraftverken. Men efter stor tillväxt år 2021 tror förvaltarna på betydligt sämre resultat framöver, skriver Dagens Industri. Anledningen är den riskabla aktiemarknaden och räntehöjningar.

ANNONS
ANNONS

Kärnavfallsfonden, som förvaltar kapitalet som ägarna till kärnkraftverken måste avsätta för att finansiera avvecklingen och rivningen av verken. Länge var fonden enbart tillåten att placera i räntebärande tillgångar, men reglerna ändrades för några år sedan. Då bestämde man att en del av kapitalet också får placeras i aktier och företagsobligationer.

Kärnavfallsfonden ser uppblåsta värderingar

2021, som var ett mycket bra börsår, innebär därmed att fonden fick en avkastning på 7,44, det högsta på sju år. Det var också det året som man till fullo hade ställt om investeringarna. Nu ser förutsättningarna för framtida avkastning sämre ut, säger fondens ordförande Mats Dilén till Dagens Industri.

”Vår ganska pessimistiska syn bygger mycket på att det historiskt låga ränteläget, som under lång tid bidragit till att blåsa upp värdena på bland annat aktier, sannolikt är på väg uppåt på grund av den stigande inflationen”, säger Mats Dillén till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS