Dagens PS

Källor: Open AI-styrelsen: Kom tillbaka, Altman!

Open AI
Efter krav från Open AI:s största investerare bönar och ber styrelsen nu sin sparkade vd Sam Altman (bilden) att komma tillbaka, enligt källor till The Verge. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 nov. 2023Publicerad: 19 nov. 2023

Open AI:s styrelse är under hård press från sina största investerare, däribland Microsoft, att Sam Altman får tillbaka vd-rollen. The Verge skriver att styrelsen nu tigger om att Altman ska komma tillbaka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fredags slog bomben ner att styrelsen sparkar Sam Altman, vilket Dagens PS rapporterat med hänvisning till flera internationella affärsmedier.

Läs mer här: Chocken: Open AI-chefen sparkad Dagens PS

Nu skriver bland andra nyhetsbyrån Bloomberg att Open AI:s investerare kräver att Sam Altman återanställs som vd.

Samtidigt kommer uppgifter om att Open AI:s styrelse övervägt att avgå efter proteststormen som utlösts.

Microsoft kräver att Altman återanställs som vd

Microsoft, som är en av startup-bolagets största investerare med en andel i Open AI på mer än 10 miljarder dollar, enligt Bloomberg, är en av investerarna som nu kräver att Altman får tillbaka jobbet som vd.

Styrelsen som häpnadsväckande gav Altman kicken är nu själv föremål med krav från investerare att bli utbytt.

Samtidigt uppger The Verge, med hänvisning till källor, att samma styrelse som sparkade Altman och nu är under press diskuterar med Altman om möjligheten för honom att återvända till Open AI som vd.

Altman fick gå för att styrelsen, hette det, saknade förtroende för honom. Det hela ska ha föregåtts av interna stridigheter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sparkade Open AI-chefen beskrivs som oerhört innovativ

Thrive Capital och Tiger Global Management trycker nu på tillsammans med Microsoft för att Sam Altman ska få återgå som operativ chef för Open AI, där han arbetat medvetet för att förändra företaget från en ideell organisation till ett kommersiellt succéföretag.

Greg Brockman, som i likhet med Sam Altman är medgrundare i företaget, avgick i protest i fredags från posten som ordförande i styrelsen efter att Altman avpolletterats.

Även flera andra nyckelpersoner uppges ha lämnat bolaget efter beskedet att deras vd avskedats under hastigt påkomna och turbulenta former.

Kapitalrunda i startup-bolaget hänger löst

Forbes berättar mer om investerarnas upprördhet över att Sam Altman fått sparken, en investerare beskriver det som “vansinnigt”, enligt det amerikanska affärsmagasinet som även redogör för vilka personerna är i styrelsen som tvingat bort den populära vd:n.

The Information berättar att en kapitalrunda som skulle värdera Open AI till omkring 86 miljarder dollar är hotad efter det som hänt.

Det är Thrive Capital, en av investerarna som nu trycker på för att Altman ska återanställas, leder den aktuella kapitalrundan.

Financial Times skriver att schismen inom San Francisco-baserade Open AI, som skapade ChatGPT, riskerar att bana väg för rivaliserande allianser inom den genererande AI-tekniken.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS