Ryssland kommer säger att man kommer att slå tillbaka efter att Litauen i veckan tillkännagav att man tillämpar EU-sanktioner på transporter till Kaliningrad.

ANNONS

Litauen har förbjudit transporter av sanktionerat gods genom landet till den ryska enklaven Kaliningrad. Enklaven tillhör Ryssland sedan slutet av andra världskriget, och utgör en viktig rysk utpost mot Östersjön. Den ryska flottan har baser och genomför övningar där.

Beslutet har skapat spänningar mellan Ryssland och Nato. Ryssland kallar åtgärden för en aggression och diskuterar det i termer av en unilateral åtgärd och inte som en del av EU:s sanktioner. Litauen har dock tydliggjort att allt gods som inte är sanktionerat av EU kommer att släppas fram, liksom människor.

När Litauen efter samråd med EU-kommissionen offentliggjorde beslutet reagerade det ryska utrikesdepartementet med att kalla det en fientlig och aldrig tidigare vidtagen åtgärd. Man tillkännagav också att det kommer att få konsekvenser om transporterna till och från Kaliningrad inte får gå genom Litauen som tidigare. Det ser Ryssland som ett rättmätigt försvar av sina egna nationella intressen.

Kaliningrad hamstrar

Kaliningrad är en rysk enklav som ligger på gränsen mellan Polen och Litauen, och hem för 487 000 personer. När Litauens beslut kom om att EU:s sanktioner gäller transporter dit utlöste det panikhamstring av olika typer av förnödenheter.

Dmitry Peskov, Vladimir Putins pressekreterare, kallar draget att inte släppa igenom alla typer av transporter till Kaliningrad för ”brottsligt” och menar att situationen är allvarlig. ”Vi behöver en seriös och fördjupad analys för att kunna utarbeta ett lämpligt motdrag”, sa Peskov.

ANNONS
ANNONS

Situationen ställer frågan om relationerna mellan Nato och Ryssland på sin spets, då man inte vet vad det ryska svaret på sanktionerna blir. En militär attack för att skapa en rysk korridor in i Kaliningrad skulle ses som ett angrepp på militäralliansen och eventuellt utlösa ett militärt svar från Nato i enlighet med dess femte artikel.

Läs också:

Nato varnar: Kriget i Ukraina kan pågå i flera år [Dagens PS]