Internationella investerare fruktar att luften kan gå ur ballongen när som helst. Och då brakar det åt skogen rejält.

ANNONS

Det är den senaste tidens börsrally i Kina som får många internationella investerare att befara att ett värstascenario lurar bakom hörnet.

Kina är världens näst största börsmarknad, skriver Dagens Industri i onsdagens papperstidning och berättar att värdet på de kinesiska börserna ökat med nästan 1 000 miljarder dollar bara under de senaste veckorna.

Statskontrollerade medier ger börshysterin näring men även besked om att Kina återhämtar sig snabbare än väntat – och att coronaviruset är under kontroll i landet – ger aktiemarknaden bränsle.

Från statligt håll heter det, enligt Di, att Kina erbjuder en ”hälsosam tjurrusning”, vilket får småsparare att rusa till landets börser.

Enligt artikeln har ökningen av antalet handlarkonton på Kinas börser på senare tid gjort att Kina nu är världens största aktiemarknad, mätt i lokala investerare.

Samtidigt tar mer luttrade investerare hem vinsterna, bland annat av rädsla för att bubblan ska spricka.

Till CNBC, som refereras i artikeln, säger Mark Williams, Asienchef för analyshuset Capital Economics, att det inte brukar sluta särskilt bra när medier driver upp marknaden.

ANNONS
ANNONS

Han manar till försiktighet även om han tror att rallyt stå sig ett tag till.

Läs mer i Dagens Industri (obs, betalväg – inloggning krävs).

I dag på morgonen, svensk tid, är utvecklingen på Asienbörserna blandad. I Kina fortsätter emellertid börserna upp. Läs mer om det här.