Stockholmsbörsen startar måndagen med ett av de värsta rasen i en öppning någonsin. ”Jag tycker att det påminner om början till finanskrisen. Det betyder inte att det blir så – men tecknen är ganska lika”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, till Expressen.

ANNONS

Bakgrunden till dramatiken är oljepriskraschen sedan Saudiarabien bestämt sig för att prisdumpa oljan i vad som beskrivs som ett priskrig. Orsaken är att Opecländerna (läs Saudiarabien och Ryssland) i helgen inte kunde komma överens om en utbudsbegränsning.

Sedan tidigare har coronaviruset gäckat finansmarknaderna och fått börsen att åka rejäl karusell, uppochner som i en bergochdalbana, och nu trappas börskaoset alltså upp på grund av oljan, det svarta guldet.

Direkt i inledningen av börshandeln i Stockholm står OMXSPI på minus med hela 6,9 procent medan OMXS30 rasar ännu mer, ned 7,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Enligt Omni faller ståljätten Sandvik tyngst bland storbolagen, minus omkring 10 procent. Atlas Copco uppges backa runt 8 procent i öppningen medan Electrolux är ned med 6 procent.