JPMorgan: Tjurmarknaden för aktier "långt ifrån över"

Uppdaterad: 16 feb. 2022Publicerad: 16 feb. 2022
Tjurmarknad
"The Charging Bull" står staty i New Yorks finansdistrikt Wall Street. (Foto: TT)

Tjurmarknaden för aktier är “långt ifrån över” och marknaden har redan prisat in förändringar i penningpolitiken för riskabla tillgångar, skriver investmentbanken JPMorgan i ett brev till investerare. 

ANNONS
ANNONS

Investmentbanken JPMorgan uppmanar sina kunder att fortsätta satsa på aktier, de tror fortsatt på en uppgång på marknaden, rapporterar Business Insider.

“Vi tror att riskfyllda tillgångsmarknader mestadels har anpassat sig till penningpolitiska förändringar vid det här laget, de korta räntorna har sannolikt rört sig för långt jämfört med vad centralbankerna i slutändan kommer att leverera för höjningar i år, och en svängning i Kinapolitiken kan kompensera en stor del av centralbankernas åtstramningseffekt på utvecklade marknader”, skriver JPMorgans strateg Marko Kolanovic.

Rekommenderar energi- och finansaktier

Januaris konsumentprisindex i USA visade att inflationen är den högsta på 40 år, och marknaden förväntar sig nu fem höjningar under året med 0,25 punkter vardera. JPMorgan förutspår att trenden kommer att fortsätta in på nästa år, varför de rekommenderar fortsatt exponering mot energi- och finansaktier.

Stigande räntor och högre inflation kommer dock inte leda till någon recession enligt banken, som menar att det inte är i linje med bredare makroekonomiska trender. När covid-19-restriktionerna nu avslutas världen över tror banken på ökad ekonomisk aktivitet.

“Vi tycker att det är fel att positionera för en lågkonjunktur givet fortfarande extremt gynnsamma finansieringsvillkor, mycket starka arbetsmarknader, underbelånade konsumenter, starka kassaflöden i företagen och bankernas starka balansräkningar”, skriver Kolanovic.

ANNONS
ANNONS

Tror tjurmarknaden fortsätter

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 är ned 8 procent sedan toppen. JPMorgans strateg tror att aktiemarknaden inom kort studsar tillbaka tack vare en förbättring i investerarnas sentiment och inflöden från företags aktieåterköp samt från systematiska fonder.

Särskilt pekar han på att småbolagsindex är ned mer än 20 procent, vilket han inte anser att det finns skäl till. Han förutspår istället att den långa tjurmarknaden för aktier är “långt ifrån över.”

“Vi ser denna marknadsförsäljning som överdriven. Börsen är inte bara i korrigering, den är redan inne i björnmarknad-territorium utan en lågkonjunktur i sikte”.

Läs även: JP Morgan korar bästa techaktierna 2022

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.