Det finns få orsaker att tro att börsuppgången som fått amerikanska aktier att skjuta i höjden är på väg att ta slut, enligt JPMorgan Chase strateger. Snarare tror investmentbanken på en bredare uppgång, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

Investerarna är alldeles för negativa om förutsättningarna på börsen, enligt investmentbanken JPMorgan Chase & Co:s strateger.

”Förutsättningarna för en stor försäljningsvåg är inte på plats just nu med tanke på redan låg investerarpositionering, rekordstora återköp, begränsade systematiska förstärkare och positiva säsongsparametrar i januari”, skriver strategerna under ledning av Dubravko Lakos-Bujas i ett meddelande till sina klienter, enligt Bloomberg.

”Investerarnas positionering är för björnaktig – marknaden har tagit det hökiga centralbanks- och de björn-artade omikron-narrativen för långt”, tillägger investmentbanken.

Börsindexet S&P 500 steg mot nya rekord under måndagen, men drivs upp av ett handfull megastora techbolag på ett sätt som liknar situationen kring millennieskiftet då techbubblan sedan sprack. Många har varnat för att den stora börsuppgången i dessa bolag återigen kan leda till en hård korrektion.

Men JPMorgan Chase strateger menar i stället att den ”extrema aktiespridningen och rekordkoncentrationen inom aktier” är en indikation på överdriven försiktighet, och inte ett tecken på en kommande försäljningsvåg. Investerarna har behandlat megabolagen som säkra tillflyktsorter, eller ”pseudo-obligationer”, skriver strategerna enligt Bloomberg.

Banken gör alltså en motsatt analys jämfört med sektorkollegan Morgan Stanley som menar att en nedgång när som helst är att vänta, vilket Dagens PS också rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

”Stigande koncentration är inte en tillförlitlig indikator för marknadstoppar. De största S&P 500-företagen har för närvarande bevisat erfarenhet av att leverera organisk tillväxt, högre prissättning och överlägsen kapitalavkastning”, kontrar JP Morgan Chase strateger.

Läs även: Morgan Stanley varnar: Nästa steg är nedåt [Dagens PS]