Johnson & Johnson vaccin mot covid-19 godkändes så sent som förra veckan i EU. Nu ska vaccinet analyseras för att se över om det medför en ökad risk för blodproppar.

ANNONS

Det rapporterar Life Science Sweden med hänvisning till nyhetsbyrån TT:

Efter rapporter om en korrelation mellan Astra Zenecas covid-vaccin och blodproppar har den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, valt att tillfälligt avbryta användandet av vaccinet, vilket Dagens PS har skrivit om.

Nu har EU valt att undersöka huruvida även Johnson & Johnsons vaccin, som tillverkas av dotterbolaget Janssen, kan vara kopplat till en ökad risk för blodproppar.

”Vad som kom fram i den stora studie som låg till grund för godkännandet, är att det finns en liten obalans i antal trombotiska händelser, alltså blodproppar av olika slag”, säger Ulla Wändel Liminga, ansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till nyhetsbyrån TT.

Till skillnad från Astra Zenecas vaccin rör det sig enbart om potentiella blodproppar och inte de rubbningar i blodet som kan resultera i vad statsepidemiolog Anders Tegnell har beskrivit som ”allvarliga symptom”.

ANNONS
ANNONS

Än så länge står det inte klart om vare sig Astra Zenecas eller Johnson & Johnsons vaccin har en koppling till blodrelaterad påverkan.

Läs mer:  Astra Zeneca utsatt för påverkan av främmande makt [Dagens PS] >>