Jättehål i globala ekonomin – krismöte i USA

Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022
IMF-chefen Kristalina Georgieva målar upp en dyster bild av världsekonomin 2023. (Foto: TT)

Ett gigantiskt hål i världsekonomin på långt över 40 000 miljarder kronor (!) står på agendan när centralbankschefer och finansministrar träffas i dagarna i USA.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg berättar om det svarta och enorma hålet i världsekonomin inför IMF:s (Internationella valutafonden) och Världsbankens årsmöte under de kommande dagarna och som nu fått en brådskande global ekonomisk kris på bordet.

Inför mötet med centralbankschefer och finansministrar i Washington, USA, har varningar framförts om en förlust på hisnande 4 biljoner dollar i den ekonomiska och globala produktionen.

Det motsvarar ofattbara 44 600 miljarder kronor – en overklig summa för gemena man.

IMF-chefen Kristalina Georgieva – som ska agera värd under Washington-mötet – identifierade förra veckan ett oroande stort hål i Tysklands ekonomiska utsikter och varnar nu för riskerna med det och det enorma underskottet i ekonomin i världen i stort.

Ekonomisk kris sammanfaller med klimathotet och kriget i Europa inför mötet i USA

Tyskland är eurozonens största ekonomi, men problematiken är som framgår betydligt större än så och det är “skenande inflation, aggressiv penningpolitisk åtstramning, stigande skulder och det största markkriget i Europa sedan andra världskriget”, som är de bakomliggande orsakerna, skriver Bloomberg om det prekära, ekonomiska världsläget.

Flera akuta världsproblem uppges ha sammanfallit och gjort situationen till den värsta i världen sedan andra världskrigets slut 1945.

Förutom den ekonomiska krisen handlar det om akuta klimat- och säkerhetsrisker.

“Den stora frågan är: ‘Vad ska vi göra när det gäller det institutionella svaret på detta, utöver business as usual?'”, undrade Masood Ahmed, ordförande för Washington-baserade Center for Global Development, i en kommentar förra veckan, berättar Bloomberg.

Läs även: Toppekonom: Feds misstag skapar lågkonjunktur i USA

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.