Hotet om en järnvägsstrejk i USA är nu avvärjt. Marknaden andas ut då en konflikt riskerade att elda på inflationen och sänka börsen ytterligare.

ANNONS

50 000 lokförare och konduktörer i USA hotade gå ut i strejk från och med fredag – något som skulle lamslagit hela USA:s fraktsystem, då de bara är två personer per frakttåg handlar det om hela 25 000 besättningar.

USA:s regering har desperat försökt lösa situationen – fackliga ledare och järnvägarnas förhandlare träffade arbetsmarknadsminister Marty Walsh under hela dagen på hans kontor i Washington DC, skriver CNN.

Järnvägsstrejk kan ge ras på marknaden

En strejk på järnvägarna skulle vara den första på 30 år, och följdeffekter skulle vara enorma problem i leveranskedjorna, rusning i priser på de varor som skulle transporteras och ett ras på marknaden – bland annat. Nästan 30 procent av USA:s frakt är per järnväg.

Företagen har redan slutat transportera sådana varor som är farliga, känsliga eller skulle förstöras om tågen stoppas som konstgödsel, jordbruksprodukter och säkerhetsrelaterade produkter då lokförarna är uppmanade av facket att helt enkelt bara stanna tågen när deadline för strejken startar.

Osannolikt att politikerna kan agera

President Joe Biden stoppade en strejk för 60 dagar sedan med hjälp av en speciallagstiftning för den samhällsbärande verksamhet som järnvägarna är. Men när den tidsfristen går ut på fredag finns det inte längre något presidenten kan göra, utan blir upp till USA:s kongress. Bedömare menar dock enligt CNN att det är osannolikt att kongressen kommer att göra något, särskilt eftersom senaten just nu har uppehåll och många senatorer är på väg till drottning Elizabeth II:s begravning i Storbritannien.

”Alla parter måste stanna vid bordet, förhandla i god tro för att lösa utestående frågor och komma överens. En avstängning av vårt järnvägssystem för godstransporter är ett oacceptabelt resultat för vår ekonomi och det amerikanska folket, och alla parter måste arbeta för att undvika just den där”, säger Karine Jean-Pierre, pressekreterare för president Joe Bidens administration i Vita Huset.

Konflikten handlar inte om löner – utan snarare personalbrist och schemaläggningsregler, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Enligt New York Times är konflikten mellan parterna nu löst.

Läs även: London stannar upp – storstrejk på tåg och bussar [Dagens PS]