Italiens president Sergio Mattarella, 80, hade sett fram emot att gå i pension och hade enligt uppgifter redan bokat en flyttfirma från presidentplatset. Men i den åttonde valomgången blev han återvald för en ny mandatperiod.

ANNONS

Presidentvalet i Italien sker genom en anonym omröstning där 1009 ledamöter i senaten, representanthuset och från regionerna ska välja en ny statschef med ansvar för att upprätthålla konstitutionen, vara överbefälhavare för de väpnade styrkorna och vara ordförande för det högsta juridiska rådet i landet. Positionen är till stor del ceremoniell, precis som kungens roll som statschef i Sverige.

Såg fram emot pension

Presidenten ska också fungera som en symbol för nationell enighet – men någon sådan var svårt att finna när landet skulle utse en ny president efter Sergio Mattarella, 80, som bestämt sig för att gå i pension, vilket han sagt vid upprepade tillfällen att han såg fram emot.

Premiärminister Mario Draghi, tidigare mångårig ordförande för Europeiska centralbanken, leder sedan förra året en samlingsregering som tillträdde efter att koalitionsregeringen under Giuseppe Conte fallit. Draghi hade hoppats att få flytta över till presidentpalatset och sågs som favorit inför omröstningen, enligt CNBC.

Fick 75 procent av rösterna som Italiens president

Men efter sex dagars röstande hade varken Draghi eller någon annan lyckats samla den majoritet som krävdes för att bli Italiens president. Inför den åttonde röstningsomgången ska Draghi ha övertygat Sergio Mattarella att Italien fortfarande behövde honom, och att pensionsplanerna fick vänta. När Mattarellas namn fanns att välja på löste sig den svåra knuten – han fick 75 procent av rösterna i den åttonde omgången.

”De svåra dagar vi har gått igenom för detta val av republikens president, mitt i den allvarliga nödsituation som vi fortfarande går igenom, när det gäller hälsa, i termer av ekonomi och i termer av samhället, uppmanar till ansvarskänsla och respekt för det beslut som fattats av parlamentet.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: The Economist: Här är Årets land 2021 [Dagens PS]