Det lyser helrött på de asiatiska börsindexen nu på onsdagsmorgonen svensk tid efter Irans raketanfall på två amerikanska militärbaser i Irak.

ANNONS

Enligt CNBC, som Omni Ekonomi hänvisar till, blev investerarna överraskade av Irans snabba vedergällning på USA. Amerikanska militärbaser i Irak attackerades under sent på tisdagskvällen men ännu finns inga uppgifter om att någon dödats i raketangreppen.

Ett Boeingplan från Ukraina har under morgonen dessutom störtat i Iran, som Dagens PS rapporterat om. Samtliga 176 personer, dödssiffran har bekräftats från Ukraina, omkom i kraschen.

Vid klockan 05.20, tidpunkten för Omnis börsrapport, hade Nikkei i Japan backat med 1,24 procent.

Shanghaibörsen var ned med 0,6 procent, Shenzhen stod på minus med 0,1 procent medan Hongkongbörsen var ned med 0,8 procent liksom Kospi i Sydkorea, framgår det.

Stepen Innes, strategichef på mäklarfirman Axi Trader i Bangkok, tror att Irans anfall nu och USA:s drönarattack förra veckan som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani kan växa till ett storskaligt krig i Mellanöstern.

”Står vi inför Tredje världskriget? Nej, men vi står troligen inför ett omfattande krig i Mellanöstern. Det värsta scenariot vore om USA drar in Saudiarabien och Israel vilket skulle tvinga andra länder i Mellanöstern att välja sida. Det finns en oro att situationen sväller till en internationell konflikt istället för isolerad mellan USA och Iran”, säger han till Di och förklarar att hans oro grundar sig främst på att USA:s president Donald Trump är så oberäknelig.

Omvärlden vädjar till Trump att inte svara med en upptrappning av konflikten, det finns ingen anledning för USA att maktdemonstrera sin militära överlägsenhet, heter det bland annat, och i USA manar toppolitiker presidenten att vara lugn då det amerikanska folket inte vill ha krig, skriver Di.

Så här har Trump kommenterat Irans robotanfall på Twitter på de amerikanska militärbaserna:

ANNONS
ANNONS

”Bedömning av skadade och skador pågår just nu. Hittills ser allt bra ut”.

Följ senaste nytt om konflikten live på CNN.