Silicon Valley-miljardären Peter Thiel har investerat i Snö Ventures fond som ska satsa på teknik i Norden. Han är känd som grundare av PayPal och tidig investerare i Facebook – och Donald Trump.

Miljardären Peter Thiel är känd som en av grundarna av PayPal (tillsammans med bland andra Elon Musk), att ha varit Facebooks första externa investerare, och för att ha backat Donald Trump när denne ville bli president. Nu har investeraren vänt sina blickar mot Sverige och Norden.

Tar in 830 miljoner

Han är en av investerarna när norska riskkapitalbolaget Snö Ventures tar in 830 miljoner kronor till en ny fond, som ska investera i teknikbolag i resten av Norden och Sverige, skriver Dagens industri.

”Vår första fond hade ett mandat att enbart investera i Norge, men nu ska vi fokusera på alla nordiska länder. Vi tittar ni redan nu på flera affärer i Sverige och har kommit ganska långt i processen med ett antal bolag”, säger Magne Uppman, vd och partner på Snö Ventures, till Dagens industri.

”Vår första fond hade enbart ett mandat att investera i Norge, men nu utvidgar vi verksamheten och är i full färd med att anställa en person i Stockholm”, säger Magne Uppman.

Det norska statliga investeringsbolaget Investinor och Norges största pensionsbolag KLP är också bland investerarna i den nya fonden.

Förmögenhet på 40 miljarder dollar

Peter Thiel är också grundare av dataföretaget Palantir samt en av världens största teknikfonder Founders Fund. Enligt Forbes är han världens 601:e rikaste person, och har en uppskattad förmögenhet på 40 miljoner dollar. Snö Ventures nya partner Max Samuel har arbetat med Peter Thiel de senaste sex åren.

ANNONS
ANNONS

”Med Peter som en investerare och strategisk partner, får vi möjligheten att ta hjälp av honom och hans nätverk när det gäller vår övergripande strategi för fonden och potentiella investeringsmöjligheter”, säger Magne Uppman.

Läs mer: Thiel: Google arbetade med Kinas militär