Dagens PS

Thiel: Google arbetade med Kinas militär

Peter Thiel
Silicon Valley-miljardären Peter Thiel. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 11 apr. 2021

Tech-investeraren Peter Thiel attackerar Google för relationer med Kinas militär – även Apple kritiseras och Bitcoin är “ett kinesiskt finansiellt vapen”, säger Thiel enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Thiel, som var en av grundarna till PayPal och var en tidig investerare i Facebook och sitter i bolagets styrelse, är känd för att gå emot strömmen bland Silicon Valley-miljardärerna.

Han har konservativa åsikter politiskt och backade Donald Trump när denne satsade på att bli president 2016. På ett webbseminarium döpt efter en tidigare republikansk president, Richard Nixon Foundation, gick han till attack mot Google och Apple för deras relationer med Kina, skriver CNBC.

“Är en civil-militär fusion”

Google arbetar med artificiell intelligens tillsammans med kinesiska universitet, vilket inte gillas av investeraren.

“Eftersom allt i Kina är en civil-militär fusion arbetade Google i praktiken med den kinesiska militären, inte med den amerikanska militären”, säger Peter Thiel enligt CNBC.

Han säger sig ha källor på Google som bekräftar detta, samt att:

“De tänkte att de lika gärna kunde ge tekniken genom ytterdörren, för om de inte gav den – skulle den bli stulen ändå.”

Google: Anklagelserna är grundlösa

ANNONS

Google slår dock ifrån sig.

“Anklagelserna är grundlösa. Vi arbetar inte med den kinesiska militären. Vi är stolta över att fortsätta vår långa historia av arbete med den amerikanska regeringen, inklusive försvarsdepartementet, inom många områden, inklusive cybersäkerhet, rekrytering och hälso- och sjukvård”, säger en talesperson för Google till CNBC.

Även Apple får en rejäl känga för företagets relationer med Kina. Han vill att USA ska sätta hård press på Apple för tillverkningskedjan som företaget har i Kina.

“Apple är förmodligen det företag som strukturellt är ett verkligt problem, eftersom hela iPhone-leveranskedjan blir gjord från Kina. Apple är ett företag som har verkliga synergier med Kina”, säger Peter Thiel.

“Bitcoin kinesiskt finansiellt vapen”

Han väckte också frågor om Bitcoin och hur kineserna jobbar med kryptovalutor.

“Även om jag är en slags pro-krypto, pro-Bitcoin maximalistisk person, undrar jag om Bitcoin vid denna tidpunkt också bör betraktas som ett kinesiskt finansiellt vapen mot USA, där det hotar fiatpengar, men det hotar särskilt den amerikanska dollarn, och Kina vill göra saker för att försvaga det.”

Läs mer: Google mångmiljardstäms – spårar hemliga användare – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS