Varningarna om en techbubbla i USA har kommit på löpande band de senaste åren – men när Europa nu kommer ikapp varnar investerare för att bubblan kan spricka. 

ANNONS

Europeiska startup-bolag inom tech lyckas att ta in mer pengar än någonsin, kontinenten producerar fler och fler ”unicorn”-bolag (En startup med värdering över 1 miljard dollar), och värderingarna börjar att komma ikapp sektorkollegorna i USA och Asien. Men den snabba tillväxten i techbranschen får en del investerare att bli oroliga.

”Det finns lite grann av en techbubbla. Det kommer inte att vara för evigt”, varnar Martin Davis, chef på London-baserade riskkapitalbolaget Draper Esprit Plc i en intervju med Bloomberg.

Skräms av hastigheten

”Några av dessa värderingar är helt iögonfallande. Det har varit fallet i USA i ett antal år och Europa spelar för att komma ikapp”, säger Erin Platts, chef för Europa, Mellanöstern och Afrika på Silicon Valley Bank i Kalifornien, USA.

”Hastigheten är det som skrämmer mig lite, ännu mer än några av siffrorna”, tillägger hon.

Privata investerares höga värderingar översätts inte nödvändigtvis till den öppna marknaden, och flera stora börsnoteringar den senaste tiden har inneburit stora tapp i företagens värderingar.

Bloomberg nämner den kinesiska taxiappen Didi som värderades till 68 miljarder dollar efter första handelsdagen – mycket lägre än de 100 miljarder dollar som förutspåtts. Matleveransföretaget Deliveroo tappade 26 procent första handelsdagen, och brittiska cybersäkerhetsföretaget Darktrace tappade halva sin värdering.

Men investerarna skräms inte bort från sektorn.

”Värderingarna är definitivt mer på toppnivåer upp än på botten, jag tror att de flesta är överens om det. Vi tror dock att de konsumentbeteenden vi ser nu, de är här för att stanna”, säger Georgi Ganev, vd för svenska investmentbolaget Kinnevik till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

”Bull-marknad i två decennier”

Tidningen intervjuar också en annan svensk, Lars Jornow, partner på riskkapitalbolaget EQT Ventures. Han säger att ängelinvesterare som lägger sina pengar i rätt bolag kan få se ”extremt snabba värderingsuppgångar”.

”För fyra eller fem år sedan sa folk att värderingarna var så höga. Jag är väldigt mycket bull. Techmarknaden fortsätter att producera. Det kan hända att värderingarna kommer att justeras någon gång, men teknik har varit i en bull-marknad i två decennier”, säger han.

Läs mer: Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon