Dagens PS

Inter Milan en succé på planen – finansiell katastrof bakom

Inter Milan
Inter Milan vann den italienska ligan i år. (Foto: Spada/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Bäst i Italien på planen, men bakom kulisserna har Inter Milans kinesiska ägare gått i konkurs och tappat kontroll om klubben.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inter Milan är en av italiensk fotbolls stora giganter, och i vår fick laget resultat av sin stora satsning genom att vinna “scudetton”, den italienska ligatiteln.

Men bakom kulisserna har samtidigt en finansiell katastrof utspelat sig i klubben, som Bloomberg berättar om.

Den kinesiske detaljhandelsmiljardären Zhang Jindong som köpte klubben 2016. Han hade gjort sig en förmögenhet på Suning.com, e-handlare inom apparater, elektronik och andra konsumentvaror.

Sonen Zhang Kangyang, som också kallas Steven, fick bli ordförande för Inter Milan två år senare, och har varit ansiktet utåt för klubben. Han har kört snabba bilar genom Milano, dykt upp på både Gucci-shower och Formel 1-race, och gjort reklam för sin fotbollsklubb på Instagram.

Steven inte på plats längre

Det har gått riktigt bra, Inter har återtagit toppositionen i Italien. Ligatiteln i slutet av april säkrades inför 75 000 åskådare mot rivalen AC Milan, och var den andra under det kinesiska ledarskapet. Bättre kan det väl inte bli?

Vid det laget var ordförande Steven inte på plats längre. Faktum är att han inte varit det på hela året, fast i rättsprocesser hemma i Kina. Suning.com hade gjort en stor investering i fastighetsutvecklaren China Evergrande Group, vars kollaps skakat Kinas och världens finansiella system.

Samtidigt sägs Kinas president Xi Jinping ha tröttnat på fotboll. Landets storsatsning på sporten har varit ett fiasko.

ANNONS

Riskkapitalister tog över Inter Milan

Pappa Zhang förlorade kontrollen om sitt företag, och förmögenheten var bortblåst. Och i maj förlorade far och son också kontroll över Inter Milan, som togs över av Oaktree Capital Management som tidigare lånat pengar till de kinesiska ägarna med klubben som säkerhet.

Alla försök att sälja klubben har misslyckats, och nu har riskkapitalisterna ett problem att lösa över sommaren: Vad ska de göra med Italiens bästa fotbollsklubb?

“Oaktree fick en bra affär eftersom de tog kontroll över en klubb som är värd betydligt mer än dess skulder”, säger Andrea Sartori, grundare och vd för dataplattformen Football Benchmark som uppskattar Inter Milans värde till strax under 1,5 miljarder euro.

Läs även: Storklubb finansierat från skatteparadis (Dagens PS)

Läs även: Hotet mot elitidrotten – “funflation” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS