Dagens PS

Europa-svindeln: "Vi var blodtörstiga rävar"

Insidern
Insidern
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 okt. 2018Publicerad: 19 okt. 2018

Kronvittne i Europas största skatteplundring träder fram maskerad i exklusiv intervju.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS kunde i går, torsdag, berätta om det europeiska journalistnätverkets avslöjande om hur världens största banker tillsammans med finansmän och jurister stulit mångmiljardbelopp av Europas statskassor. På de anklagades bänk finns bland andra den svenska storbanken SEB, enligt SVT och TT som medverkat i granskningen av skattesvindeln, som beskrivs som den största i modern tid.

En tysk advokat som var med i den omfattande kriminella operationen, där det fuskades med återbetalningen av skatt på aktieutdelningar,  berättar nu om det avancerade upplägget och föraktet för de drabbade skattebetalarna.

TT återger har intervjun som görs av de tyska medierna ARD, Die Zeit och Correctiv.

Den så kallade insidern redogör för hur de kunde se ner på folk på gatan från skyskrapan.

“De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepengar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter”.

Toppadvokaten tillstår i dag, med facit i hand, att drivkraften var en girighet utan gränser, vilket han också förklarat för åklagaren.

“Du har en viss status och tänker: Jag har nått målet. Men så träffar du en som inte bara har en Porsche, utan två. Och så träffar du en som har två villor på Mallorca. Och du flyger alltid business class. Jag trodde att jag var en bättre människa för att jag satt längst fram i planet. Och när du åker långdistansflyg sitter du i första klass. Och då tänker du verkligen att du har nått målet! Och så går du av planet, går in i ett möte, och den du ska ha mötet med har kommit i sitt privatplan. Då tänker du: Perfekt, det slutar alltså inte här!”

När han greps blev han varse att han kunde dömas till sjum års fängelse. Då valde han i stället att samarbeta med utredarna och röja sina kumpaner.

ANNONS

Läs mer från intervjun på SvD, som publicerar TT-materialet från de tyska mediernas möte med insidern i skattesvindeln. Han är alltså maskerad och vill inte bli igenkänd.

Läs även: Före detta SEB-chef: Vi har utfört skatteupplägg mot Sverige >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS